“Gęsina na Marcina” na Śródce

Rogale świętomarcińskie i… gęsina! Poznańskie tradycje kulinarne związane z 11 listopada są znane w całej Polsce, choć słodki przysmak częściej gości w świadomości mieszkańców. O mięsnych pysznościach przypominać będzie jutro Fundacja Artystyczno-Edukacyjna PUENTA, która zaprasza na świętowanie 11 listopada podczas wydarzenia Gęsina na Marcina.

 

Choć pierwszym kulinarnym skojarzeniem z obchodami imienin Marcina są zwykle rogale, to Wielkopolanie od lat wiedzą, że na stole pojawić się powinna gęsina na Marcina. Tradycyjnie to właśnie w listopadzie w różnych rejonach Polski i Europy w daniach pojawia się gęś podawana na różne sposoby.

Zgodnie z niektórymi podaniami w Poznaniu wiąże się to też z legendą o tym, że gdy rzymski biskup Marcin chował się przed wiernymi, by nie obejmować diecezji w Tours, to właśnie gęsi swoim gęganiem miały wyjawić kryjówkę przyszłego świętego. Z tej okazji poznaniacy świętując imieniny ulicy nazwanej jego imieniem jedzą gęsinę.

O kulinarnej stronie świętowania 11 listopada będzie w piątek przypominać Fundacja Artystyczno-Edukacyjna PUENTA, która zaprasza na Śródkę. Na placu przed muralem odbędzie się wydarzenie „Gęsina na Marcina”, czyli wspólne świętowanie i degustacja.

Na gości czekać będą tradycyjne potrawy z gęsią w roli głównej. Nie zabraknie rozgrzewającego rosołu z gęsi, pieczonej gęsi oraz pierogów z farszem z gęsi.

Na deser czekać będzie słodki poczęstunek w postaci tradycyjnych rogali.

Wydarzenie będzie miało oprawę muzyczną, którą zapewni Martini D’Arco. Przygotowano także warsztaty z tworzenia kotylionów, w których udział będą mogli wziąć najmłodsi jak i dorośli.

Początek zabawy o godzinie 12:00. Wydarzenie organizowane jest z udziałem śródeckich przedsiębiorców i restauratorów.