Jakub Reszka od kuchni, czyli o dorastaniu w Krakowie, gotowaniu w Meksyku i życiu w Poznaniu

Jakub Reszka co poniedziałek przygotowuje pyszne dania w porannym programie „Hej Poznań”. Tym razem będziecie mieli okazję poznać bardziej poważną i prywatną stronę naszego redakcyjnego szefa kuchni.

Jakub Reszka zdobył popularność, dzięki udziałowi w programie „Top Chef”. A jak wyglądały jego początki? Urodził się w Krakowie i tam stawiał pierwsze kroki w swoim zawodzie. Pracował w wielu wybitnych restauracjach, a nawet w takich z gwiazdkami Michelin. Jednak w tamtym momencie nie był zadowolony z tego jak wygląda jego życie.

„Ja nie zarabiałem pieniędzy, byłem młodym kucharzem. Zawsze też byłem pazerny, chciałem więcej i mocniej. Stwierdziłem, że pożyczam 100 euro od mamy i wyjeżdżam” – wspominał Kuba Reszka

Postanowił wtedy wyjechać do Niemiec, a konkretnie do Monachium, gdzie dostał pracę w restauracji. Jak wspomina, podczas rozmowy w naszym redakcyjnym Mercedesie GLC, spotkał tam niesamowitych ludzi. Dodatkowo wygrał konkurs kulinarny, którego nagrodą był dwumiesięczny staż w Meksyku. Poznał tam wiele inspirujących osób, w tym Rodolfo Castellanosa – pierwszego zwycięzcę meksykańskiej edycji „Top Chef”, który zmotywował Kubę do wzięcia udziału w programie.

„Wydaje mi się, że te moje przygody to jest moja osobowość. Jestem taki, że gdzie się nie pojawię to ja sobie dam radę. Umiem dogadać się z każdym człowiekiem na świecie, tak samo umiem gotować dla milionerów i tak samo dla zwykłych ludzi ” – dodaje szef kuchni

Po powrocie z Meksyku, przeprowadził się do Poznania. Dlaczego akurat tutaj? W rozmowie z Anna Drzazgą przyznał, że przyjechał do Poznania za miłością. Już kilka razy planował się przeprowadzić, ale los tak chciał, że nadal tu mieszka. W przyszłości chciałby wrócić do Krakowa, skąd pochodzi i gdzie mieszka jego rodzina. Kuba bardzo tęskni za swoimi bliskimi i gdy tylko znajdzie wolną chwilę w swoim napiętym grafiku to zawsze jedzie ich odwiedzić.

Największym marzeniem Kuby Reszki jest otwarcie własnej restauracji. Niestety jego pierwszy autorski projekt nie wyszedł tak jak tego oczekiwał. Złożyło się na to wiele elementów, m.in. niewłaściwy dobór wspólnika i czas, ponieważ był to okres pandemii.

„To była moja najgorsza decyzja w życiu, ale zarazem najlepsza lekcja w życiu. (…) Teraz szykuję duży projekt w Poznaniu i w Krakowie. Czekam aż wszystko opadnie: sprawy z wojną, pandemia, inflacja. Teraz jak to zrobię, to zrobię to perfekcyjnie” – powiedział Kuba Reszka.

Podczas rozmowy w naszym redakcyjnym Mercedesie GLC, Anna Drzazga z Kubą Reszką rozmawiali również o ciemnych stronach zawodu szefa kuchni. Osoby wybierające ten zawód są poddawane ciągłej ocenie klientów i krytyków. Jak sobie z tym radzić? Według naszego gościa przychodzi to z wiekiem i trzeba nabrać pokory. Aktualnie Kuba pracuje w Champions Bowling. W naszym programie zdradził jakim jest szefem kuchni.

„Teraz jestem bardziej dla ludzi, pomagam im i jestem bardziej z nimi zżyty” – zaznacza.

Jakiej drużynie z Krakowa kibicuje Jakub Reszka, jakie ma przeżycia związane z wojnami międzyklubowymi, jak radzi sobie z presją i jakim jest szefem dla swoich pracowników? Można się tego dowiedzieć słuchając całego wywiadu.