Gospodarstwo Pasieczne “Sądecki Bartnik” – firma napędzana pasją

Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik” zostało założone w 1973 roku przez Annę i Janusza Kasztelewiczów. Zaczynali od jednego ula, a dzisiaj ich pasieka liczy prawie 1500 rodzin pszczelich, z których pozyskuje się miód, pyłek kwiatowy, mleczko pszczele, wosk, propolis oraz pierzgę. Aby sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na produkty pszczele firma współpracuje zarówno z rodzimymi jak i zagranicznymi pasiekami.

Stale podnosząc wymagania jakościowe oferowanych produktów firma wdrożyła standardy bezpieczeństwa żywności BRC i IFS oraz uzyskała certyfikaty dla miodów ekologicznych i koszernych. Charakterystyczne logo „Sądeckiego Bartnika”, umieszczane na opakowaniach produktów, to znak sprawdzony i wiarygodny, zaświadczający o najwyższej jakości wyrobów. Produkty firmy „Sądecki Bartnik” cieszą się uznaniem również poza granicami naszego kraju.

Bogata oferta zarówno produktów z ula, sprzętu pszczelarskiego, literatury branżowej oraz pszczelich łakoci sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Pracownicy gospodarstwa oraz zapraszani do „Bartnika” specjaliści służą zainteresowanym pomocą przy prowadzeniu pasiek, zajmują się szkoleniem i udzielają porad. Z myślą o pszczelarzach prowadzony jest również wychów wysokiej jakości matek pszczelich w renomowanej pasiece zarodowej.

Od 2000 roku wizytówką „Bartnika” jest Muzeum Pszczelarstwa, które można zwiedzać przez cały rok. Zgromadzono tu unikatowe kłody, ule figuralne i skrzynkowe oraz zabytkowe przyrządy pszczelarskie. Tutaj Goście zdobędą wiedzę na temat historii bartnictwa i pszczelarstwa oraz poznają sekrety pszczelego społeczeństwa. Organizowane przez „Sądeckiego Bartnika” warsztaty pszczelarskie dla dzieci i młodzieży szkolnej to wspaniała edukacyjna przygoda ucząca wrażliwości i poszanowania dla tych pożytecznych owadów. Zaangażowanie w propagowanie wiedzy o roli pszczół w ekosystemie i potrzebie ich ochrony są priorytetami podczas prowadzonych zajęć i prelekcji.

Firma „Sądecki Bartnik” jest świetnym przykładem rodzinnego biznesu, który z pasji do pszczół i pszczelarstwa stał się jednym z liderów w branży. Przepis na sukces według właścicieli to ciężka praca i pełne zaangażowanie w rozwój swojego biznesu, przy jednoczesnym dbaniu o jakość produktów i zadowolenie klientów.