Bataty na wiele sposobów

W naszej kuchni „Hej Poznań” pod lupę wzięliśmy bataty, czyli słodkie ziemniaki. Ina Rybarczyk zaprezentowała, jak przygotować z nich coś pysznego.

Bataty zawierają wiele witamin oraz przeciwutleniaczy, dlatego warto wprowadzić je do codziennej diety. Ponadto mają niski indeks glikemiczny, co sprawia że po ich zjedzeniu jest się dłużej sytym. Zupa krem oraz frytki to dania, które najczęściej kojarzą nam się z batatami. Jednak można z nich również przyrządzić zapiekanki, placki czy szakszukę. Puree z batatów sprawdzi się również idealnie przy wielu wypiekach. Ina Rybarczyk w programie „Hej Poznań” przygotowała ciastka, których bazą było właśnie puree z upieczonych batatów. Jakich jeszcze składników potrzeba by je przygotować?

„Jeden upieczony batat, mąka kukurydziana, syrop klonowy, masło orzechowe, skórka pomarańczowa, cynamon i trochę proszku do pieczenia. Są to ciasteczka bardzo szybkie. Wrzuca się wszystko do miski, miesza i pieką się 15-20 minut” – tłumaczy Ina Rybarczyk.

Przepis można modyfikować na różne sposoby dodając swoich ulubionych składników, jak na przykład kakao, pokrojona czekolada, orzechy i co tylko lubicie. Przed pieczeniem można również zrobić w nich wgłębienie i jak ostygną nałożyć dżem, masło orzechowe, tahini lub krem czekoladowy. Ina Rybarczyk zdradza nam, że do wielu wypieków zamiast oleju dodaje masło orzechowe, ponieważ jest ono nie tylko nośnikiem smaku, ale samo w sobie daje smak.

Drugie danie, które ugotowała gościni naszego programu to pizza z batatów. Do jej przygotowania również potrzebne będzie puree z upieczonych batatów, które zawsze warto mieć w swojej kuchni. Piotr Szulc zapytał jak takie puree przygotować.

„Batata bardzo mocno owijamy papierem do pieczenia albo folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na godzinkę w 180 stopniach. Następnie to puree wkładamy do woreczka strunowego i rozkładamy na płasko, żeby nie zajmowało dużo miejsca. Najlepiej piec je w większej ilości i mrozić, bo jest to bardziej ekologiczne” – dodaje Ina Rybarczyk.

Podstawą ciasta do pizzy będzie wcześniej już wspomniane puree z batatów, do których wystarczy dodać przyprawy oraz oliwę z oliwek. Ciasto należy rozwałkować oraz posmarować klasycznym sosem pomidorowym. Można go zrobić ze świeżych pomidorów albo użyć gotowej passaty. Na wierzch pizzy układamy co nam się podoba. Mogą to być najróżniejsze świeże warzywa, Ina Rybarczyk postawiła na paprykę i cebulę. Pizzę następnie ląduje w piekarniku na 30 minut. Gotowe danie najlepiej podawać ze świeżą bazylią.

Jeżeli chcecie zobaczyć jak dokładnie przygotować pizzę i ciastka z batatów to obejrzyjcie cały odcinek programu „Hej Poznań”. Ina Rybarczyk pokazała również jak rozwałkować ciasto, gdy nie mamy w domu wałka.