Korzenne trufle czekoladowe z awokado
(ok. 20 sztuk)
• 1 dojrzałe awokado
• 100 g ksylitolu (do smaku)
• 100 g masła orzechowego
• 30 g kakao
• 60 g mąki kokosowej / wiórków kokosowych zmielonych na mąkę
• skórka otarta z 1 pomarańczy
• 1 łyżeczka mielonego cynamonu
• duża szczypta mielonego imbiru
• ew. kilka kropli ekstrakt waniliowego
•
do obtoczenia: kakao
1. Wszystkie składniki blenduję na gładką masę.
2. Formuję kulki i obtaczam w kakao.
Owsiane ciasteczka bananowe z masłem orzechowym i skórką pomarańczową
(ok. 17 sztuk)
• 250 g dojrzałych bananów (waga bez skórki)
• 75 g masła orzechowego
• 100-125 g syropu klonowego
• 150 g płatków owsianych
• 100 g mąki kukurydzianej (wersja bezglutenowa) / mąki pszennej (wersja klasyczna)
• skórka otarta z 2 pomarańczy
• 1 łyżeczka mielonego cynamonu
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
1. Wszystkie składniki prócz płatków owsianych blenduję na gładko. Dodaję płatki i dokładnie mieszam.
2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą łyżki wykładam ciasteczka
3. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na 15-20 min min. Uważam, by ciasteczka się nie przypaliły.
4. Blaszkę z upieczonymi ciasteczkami wyciągam z piekarnika i pozwalam im ostygnąć.
Batoniki owsiane
• 300 g suszonych daktyli, zalanych do przykrycia na godzinę gorącą wodą i następnie z niej odsączonych
• 2 banany
• 100 g masła orzechowego
• 200 g płatków owsianych
• 50 g pestek dyni
• 100 g nasion słonecznika
• 100 g rodzynek
• 100 g siemienia lnianego
• 1 łyżeczka mielonego cynamonu
1. Odsączone z wody daktyle blenduję z bananami i masłem orzechowym.
2. Przekładam wszystko do miski. Dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszam, najlepiej rękoma.
3. Formę 20×30 cm wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej masę i dokładnie dociskam ją do formy.
4. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 30 min. Po tym czasie wyciągam formę. Po 30-60 min kroję masę na batoniki.