W okresie od 1 do 31 lipca w mieście i powiecie poznańskim przeprowadzono 23 kontrole, w wyniku których nałożono 6 mandatów za różnorodne nieprawidłowości. W jednej z kawiarni-cukierni inspektorzy stwierdzili niehigieniczne warunki przechowywania wyrobów cukierniczych oraz brak informacji na temat składu surowcowego produktów. W trzech sklepach spożywczych wykryto m.in. braki w czystości na zapleczu, zabrudzone urządzenia zamrażalnicze oraz niehigieniczne warunki przechowywania żywności. Dwa punkty sprzedaży lodów ukarano za brak orzeczeń do celów sanitarno-epidemiologicznych oraz brak zapisów z monitoringu czynności wynikających z instrukcji dobrych praktyk higienicznych (GHP).
Weekendowe kontrole sanitarne będą kontynuowane do 29 września br., aby zapewnić odpowiedni poziom higieny w obiektach gastronomicznych i handlowych, zwłaszcza w sezonie wakacyjnym, kiedy wzrasta liczba turystów i miejscowa infrastruktura jest intensywnie eksploatowana.
Równolegle, pracownicy Oddziału Higieny Dzieci i Młodzieży przeprowadzili 70 kontroli w ramach letniego wypoczynku dzieci i młodzieży, obejmując 55 półkolonii oraz 17 obozów i kolonii, w których uczestniczyło łącznie 2367 dzieci. Wszystkie skontrolowane turnusy spełniały wymogi bezpieczeństwa i higieny, a nieprawidłowości nie stwierdzono.
W ramach działań edukacyjnych prowadzone są także zajęcia dla dzieci uczestniczących w półkoloniach, podczas których uczą się zasad bezpiecznego zachowania nad wodą, w górach, w lesie, a także ochrony przed ukąszeniami kleszczy, bezpiecznego korzystania ze słońca i dbania o higienę osobistą.