W czasie wakacji zamontowane zostały wszystkie okna i drzwi. Zakończyły się także prace elewacyjne i wykonawca rozebrał już rusztowanie. Na tym etapie inwestycji bardzo dużo dzieje się wewnątrz powstającego centrum piekarstwa. Trwa układanie płytek, montaż sufitów podwieszanych i oświetlenia, malowanie ścian. W ostatnich dniach wykonawca przystąpił do wykończenia klatki schodowej łączącej starą i nową część, na swoim miejscu jest już także winda. W łazienkach montowana jest ceramika sanitarna – mówi Tomasz Płóciniczak, wiceprezes spółki Poznańskie Inwestycje Miejskie.
Z kolei na zewnątrz prowadzone są prace w strefie wejścia głównego. Powstają tam schody, podjazd dla osób z niepełnosprawnościami i oświetlenie. Rozpoczęły się także prace drogowe – układanie warstw podbudowy dla drogi dojazdowej do budynku od ul. Warzywnej. W ramach zagospodarowania terenu przewidziany jest jeszcze montaż małej architektury i wyznaczenie miejsc postojowych dla osób z niepełnosprawnościami.
Zgodnie z zapowiedziami, inwestycja uwzględnia rozwiązania ekologiczne. Na dachu nowej części szkoły zamontowane zostały panele fotowoltaiczne. Na terenie placówki powstał też zbiornik retencyjny składający się z pięciu części. Przy ostatnich opadach miał już okazję zebrać pierwszą deszczówkę.
Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa zostało połączone z gmachem szkoły im. J. J. Śniadeckich. Nowa część to właściwie trzy bryły o różnej wysokości. W pierwszej, parterowej, przewidziane jest miejsce na pracownię piekarniczą wraz z pomieszczeniami magazynowymi i technicznymi. W dwukondygnacyjnej będą pokoje administracyjne, węzeł sanitarny i sale szkoleniowe. Najwyższa, trzykondygnacyjna bryła – wyposażona w klatkę schodową i windę – będzie pełnić funkcję łącznika z wszystkimi kondygnacjami istniejącej szkoły. Powierzchnia całkowita to ok. 750 metrów kwadratowych.
W nowej placówce szkoleniowej będzie pracownia, która umożliwi kształcenie w zawodzie piekarza. W centrum mają odbywać się szkolenia prowadzone przez rzemieślników czy też wykwalifikowanych w tym zakresie nauczycieli. Szkolenia będą kierowane do uczniów, nauczycieli oraz osób dorosłych. Centrum jest m.in. odpowiedzią na braki wykwalifikowanej kadry w branży piekarskiej, zarówno w produkcji, jak i sprzedaży chleba oraz pozostałych wyrobów w kontekście rosnącego zapotrzebowania na zdrową żywność.
Projekt pn. “Utworzenie i funkcjonowanie Branżowego Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa” jest współfinansowany z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności.