Wiemy, jak będzie wyglądać pierwszy etap przebudowy na poznańskim lotnisku. Co się zmieni?

Poznańskie lotnisko zaprezentowało szczegóły pierwszej odsłony przebudowy portu. Co przygotowano na początek?

 

Podczas wspólnej konferencji prasowej, prezes Portu Lotniczego Poznań-Ławica, Grzegorz Bykowski oraz prezes zarządu Lagardere Travel retail Polska, Andrzej Kacperski, zaprezentowali pierwszą odsłonę przebudowy. To właśnie drugi z podmiotów wprowadzi pierwsze zmiany dla pasażerów.

Master koncesji, z którym poznańskie lotnisko współpracuje od 24 lat, zajmie się przebudową strefy ogólnodostępnej, poszerzając ofertę gastronomiczną. Dotychczasowe 1Minute będzie przekształcone w 1Minute Smacznego!, dzięki czemu pojawi się dodatkowa strefa, w której pasażerowie będą mogli jeść, a sezonowo dostępny będzie też ogródek.

Jednocześnie, otwarty zostanie nowy lokal gastronomiczny, czyli Salad Story, który będzie miał standardową ofertę zup, sałatek, wrapów i innych znanych z menu sieci potraw. To odpowiedź na apele o rozszerzenie oferty gastronomicznej na terenie portu i zadbanie o tych, którzy szukają nieco zdrowszych przekąsek przed podróżą.

„Nasza strategia komercjalizacji ma na celu zaspokojenie potrzeb pasażerów i klientów lotniska w obliczu wzrastającego ruchu. Jestem przekonany, że pasażerowie odwiedzający port w Poznaniu docenią ofertę, którą dla nich przygotowaliśmy. Tworząc ją, korzystaliśmy z doświadczeń budowlanych nie tylko w travel retail, ale też w innych segmentach rynku, w których jesteśmy obecni i również intensywnie rozwijamy portfolio” – mówił Andrzej Kacperski, prezes zarządu Lagardère Travel Retail w Polsce

Pomyślano nie tylko o jedzeniu, ale także urodzie, stylu i zapachach – powiększona zostanie oferta Aelia Beauty. Sama powierzchnia sklepu zwiększy się o 14 mkw, a w asortymencie pojawią się takie marki jak m.in. Cartier, Bohoboco czy Scalpers. Oprócz nowych zapachów perfum, dostępnych będzie więcej kosmetyków do pielęgnacji i makijażu.

„Pierwsze efekty wieloetapowej przebudowy zaczynają już być widoczne. Jesteśmy w trakcie realizacji wielowymiarowego projektu, który ma na celu poprawić komfort i jakość usług dla naszych pasażerów oraz dostosowanie infrastruktury Portu do rosnącego ruchu lotniczego i oczekiwań podróżujących z naszego lotniska. Już wkrótce zaprosimy naszych Pasażerów do zupełnie nowych powierzchni gastronomicznych. Dzięki tej zmianie Pasażerowie będą mieli możliwość znacznie większego wyboru oraz spędzenia czasu w bardziej komfortowych warunkach przed podróżą” – przekazał Prezes Portu Lotniczego Poznań-Ławica, Grzegorz Bykowski

Jak dodał, modernizacja portu jest inwestycją w przyszłość. Zmiany mają poprawić komfort podróżnych oraz zachęcić do wyboru Ławicy, jako miejsca wylotu i przylotu.

Ogłoszone dziś zmiany to pierwszy etap większego zadania związanego z przebudową terminala poznańskiego lotniska, który ma być nowoczesny i odpowiadać potrzebom pasażerów.