Dziś serwujemy trzy wyjątkowe dania:
Różowe nachosy z kaszy jaglanej i buraka
Pierwsza propozycja to chrupiące nachosy z kaszy jaglanej, które zawdzięczają swój intensywny kolor dodatkowi buraka. Towarzyszy im aromatyczny dip na bazie jogurtu, fety i ziół.
Przepis na nachosy:
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
75 g dowolnej mąki
2 płaskie łyżki dowolnej skrobi
2 czubate łyżki suszonego buraka
200 ml napoju roślinnego
30 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczka lubczyku
do posypania: czarnuszka, sezam
Przygotowanie:
Przepłukaną wrzątkiem kaszę jaglaną gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Do miski wrzucamy wszystkie składniki (oprócz czarnuszki i sezamu) i miksujemy na gładko.
Wykładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180°C przez 10 minut, po czym wyjmujemy blaszkę i kroimy na kawałki.
Dopiekamy przez kolejne 15-25 minut, w zależności od pożądanej chrupkości.
Dip z jogurtu i fety:
Składniki:
100 g jogurtu
200 g sera feta
Skórka z 1/2 cytryny
1 starty ząbek czosnku
Posiekany koperek
Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy, a gotowy dip serwujemy z nachosami.
Gnocchi w sosie śmietanowo-buraczanym

Kolejne danie to delikatne gnocchi podane w aksamitnym, buraczanym sosie śmietanowym z czosnkiem i parmezanem. Całość wieńczy feta, orzeszki ziemne i natka pietruszki.
Przepis na gnocchi w sosie buraczanym:
Składniki:
500 g gnocchi
Sos:
2 ugotowane lub upieczone buraki
200 g śmietany 18%
2 ząbki czosnku
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżka oliwy
Sól, pieprz
Do podania:
Pokruszona feta
Posiekane orzechy laskowe
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładką masę i przekładamy na patelnię.
Dodajemy ugotowane gnocchi, mieszamy i smażymy do lekkiego zredukowania sosu.
Serwujemy z fetą, orzechami laskowymi i natką pietruszki.
Czekoladowe babeczki z różowym lukrem

Na deser przygotowaliśmy intensywnie czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady. Do ich ozdobienia wykorzystaliśmy różowy lukier na bazie buraka, liofilizowaną żurawinę i orzechy laskowe.
Przepis na babeczki czekoladowe:
Składniki:
100 g masła
120 ml mleka
200 g mąki
1 i 1/2 łyžczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
120 g cukru trzcinowego
2 jajka
100 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.
Do masy dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy.
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.
Przekładamy do foremek i pieczemy przez 17 minut w 180°C (termoobieg).
Różowy lukier:
Składniki:
1 szklanka cukru pudru
Ok. 3 łyżek soku z buraka
Przygotowanie: Dodajemy tyle soku z buraka, by uzyskać konsystencję gęstego lukru.
Do podania:
Liofilizowana żurawina
Posiekane orzechy laskowe
To trzydaniowe różowe menu to idealny pomysł na prezent – nie tylko dla kobiet, ale i dla panów, bo 10 marca obchodzimy Dzień Mężczyzny! Smacznego