Różowe Menu na Dzień Kobiet

W Hej Poznań z okazji Święta Kobiet, które obchodziliśmy 8 marca, przygotowaliśmy niezwykłe różowe menu! To idealny prezent w postaci czegoś pysznego, co zachwyci każdego – niezależnie od okazji. Nasza inspiracja? Kolor różowy!

Dziś serwujemy trzy wyjątkowe dania:

Różowe nachosy z kaszy jaglanej i buraka

 

Pierwsza propozycja to chrupiące nachosy z kaszy jaglanej, które zawdzięczają swój intensywny kolor dodatkowi buraka. Towarzyszy im aromatyczny dip na bazie jogurtu, fety i ziół.

Przepis na nachosy:

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej

  • 75 g dowolnej mąki

  • 2 płaskie łyżki dowolnej skrobi

  • 2 czubate łyżki suszonego buraka

  • 200 ml napoju roślinnego

  • 30 ml rozpuszczonego oleju kokosowego

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżeczki tymianku

  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

  • 1/2 łyżeczki cząbru

  • 1/2 łyżeczka lubczyku

  • do posypania: czarnuszka, sezam

Przygotowanie:

  1. Przepłukaną wrzątkiem kaszę jaglaną gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut.

  2. Do miski wrzucamy wszystkie składniki (oprócz czarnuszki i sezamu) i miksujemy na gładko.

  3. Wykładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  4. Pieczemy w 180°C przez 10 minut, po czym wyjmujemy blaszkę i kroimy na kawałki.

  5. Dopiekamy przez kolejne 15-25 minut, w zależności od pożądanej chrupkości.

Dip z jogurtu i fety:

Składniki:

  • 100 g jogurtu

  • 200 g sera feta

  • Skórka z 1/2 cytryny

  • 1 starty ząbek czosnku

  • Posiekany koperek

Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy, a gotowy dip serwujemy z nachosami.


Gnocchi w sosie śmietanowo-buraczanym

 

Kolejne danie to delikatne gnocchi podane w aksamitnym, buraczanym sosie śmietanowym z czosnkiem i parmezanem. Całość wieńczy feta, orzeszki ziemne i natka pietruszki.

Przepis na gnocchi w sosie buraczanym:

Składniki:

  • 500 g gnocchi

Sos:

  • 2 ugotowane lub upieczone buraki

  • 200 g śmietany 18%

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki startego parmezanu

  • 1 łyżka oliwy

  • Sól, pieprz

Do podania:

  • Pokruszona feta

  • Posiekane orzechy laskowe

  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładką masę i przekładamy na patelnię.

  2. Dodajemy ugotowane gnocchi, mieszamy i smażymy do lekkiego zredukowania sosu.

  3. Serwujemy z fetą, orzechami laskowymi i natką pietruszki.


Czekoladowe babeczki z różowym lukrem

 

Na deser przygotowaliśmy intensywnie czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady. Do ich ozdobienia wykorzystaliśmy różowy lukier na bazie buraka, liofilizowaną żurawinę i orzechy laskowe.

Przepis na babeczki czekoladowe:

Składniki:

  • 100 g masła

  • 120 ml mleka

  • 200 g mąki

  • 1 i 1/2 łyžczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kakao

  • 120 g cukru trzcinowego

  • 2 jajka

  • 100 g gorzkiej czekolady (posiekanej)

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, a następnie studzimy do temperatury pokojowej.

  2. Do masy dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy.

  3. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.

  4. Przekładamy do foremek i pieczemy przez 17 minut w 180°C (termoobieg).

Różowy lukier:

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru

  • Ok. 3 łyżek soku z buraka

Przygotowanie: Dodajemy tyle soku z buraka, by uzyskać konsystencję gęstego lukru.

Do podania:

  • Liofilizowana żurawina

  • Posiekane orzechy laskowe


To trzydaniowe różowe menu to idealny pomysł na prezent – nie tylko dla kobiet, ale i dla panów, bo 10 marca obchodzimy Dzień Mężczyzny! Smacznego