Studencki weekend z odpowiedzialną konsumpcją zaczął się od sobotniego spotkania w jednym z kilkunastu miejsc na odpowiedzialnej mapie Poznania – Kluboksięgarni Głośna, gdzie SKN CSR z Uniwersytetu Ekonomicznego zorganizowało warsztaty na temat odpowiedzialnej konsumpcji w kontekście lokalnym i globalnym.
Pierwszy gość, Kalina Michocka z Tytki.pl, w przystępny sposób opowiedziała o odpowiedzialnej konsumpcji i przekazała garść praktycznych wskazówek dotyczących odpowiedzialnych zachowań i możliwości ich praktycznego wykorzystania w Poznaniu. Z kolei Wojciech Zięba ze sklepu Sprawiedliwego Handlu prowadzonego przez Polskie Stowarzyszenie Sprawiedliwego Handlu Trzeci Świat i My przedstawił uczestnikom warsztatów ideę sprawiedliwego handlu.
Studenci dowiedzieli się m.in. jaką drogę przechodzi banan od plantatora do polskiego sklepu, w jakich warunkach pracują robotnicy z krajów Trzeciego Świata oraz jakie są alternatywy dla produktów konwencjonalnego handlu.
W niedzielę 16 marca zrobiło się jeszcze bardziej interaktywnie, a warsztaty dotyczyły już samego jedzenia. W Orkiszowych Polach pod okiem profesjonalnego trenera studenci próbowali swoich sił w gotowaniu podczas warsztatów kulinarnych. Uczestnicy dowiedzieli się m.in. jak ważne jest wykorzystanie sezonowych produktów od lokalnych dostawców i mogli przekonać się jak smaczne są dania vege. Studenci wspólnymi siłami wyczarowali owsiankę z jabłkami, obiad z czerwonej soczewicy z warzywami i dwie pasty warzywne: brokułową i z pestek dyni. Na koniec nie obyło się oczywiście bez wspólnej degustacji i dyskusji o odpowiedzialnej konsumpcji.
– Mamy nadzieję, że dzięki takim spotkaniom studenci zainteresują się odpowiedzialną konsumpcją i to nie tylko na poziomie idei, ale także zaczną wprowadzać coraz więcej odpowiedzialnych zachowań do swojego życia – podsumowuje Agata Blinkiewicz, jedna z organizatorek spotkania.