“Kultura i dziedzictwo – fifne smaki z fyrtla” – to hasło towarzyszące promocji sobotniej imprezy. Targ Śródecki łączy tradycję wymiany handlowej, której historia w tym miejscu sięga połowy X wieku, z współczesną potrzebą rozmowy.
Wydarzenie jest związane z wielkopolską tożsamością. Organizatorzy zadbali o podtrzymywanie lokalnych tradycji, z którymi kojarzony jest ten region Polski. Z tego powodu zaproszono regionalnych producentów żywności, wytwórców i rzemieślników. W sobotę będą obecni przedstawiciele m.in. pierogarni „Nie śpimy – lepimy” ze Swarzędza, restauracji “Hyćka” oraz “Olandia”, czy też Piekarni Wiejskiej w Zębowie.
Rozpoczęcie targu nastąpi o godzinie 11:00. Organizatorzy przewidzieli szereg różnych atrakcji. Wśród nich możemy znaleźć oprowadzanie po kościele św. Małgorzaty, pokaz wyplatania z wikliny, a także prezentację dotyczącą budowy ula. Dodatkowo będzie można poznać szczegóły powstania trójwymiarowego muralu na Śródce, o których opowie sam autor dzieła – Radosław Barek.
Muzeum Rolnictwa w Szreniawie przygotowało na tę okazję pokaz dojenia krowy oraz wyrabiania masła. Nie zabraknie również zajęć kulinarnych, czy warsztatów przeznaczonych dla dzieci.
Poznańskie Centrum Dziedzictwa zadba o przedstawienie historii Śródki i zaprezentowanie ciekawostek dotyczących atrakcji tej części miasta. Zajęcia z gwary poznańskiej przeprowadzi natomiast reżyserka i aktorka, absolwentka kulturoznawstwa, Julia Szmyt.
Podczas targu zostaną zaprezentowane także rękodzieła autorstwa lokalnych wystawców. Będą również wybijane specjalne monety – to zadanie zostanie zrealizowane przez Stowarzyszenie Śródeja.
O godzinie 18:00, na zakończenie wydarzenia, odbędzie się koncert Kapeli Karpati, która zaprezentuje publiczności muzykę bałkańską.