Dlatego warto zmienić swoje nawyki. Najłatwiejszą metodą jest zadbanie, żeby przygotowanie śniadania nie zabierało zbyt wiele czasu. Swoje śniadaniowe menu można przygotować wcześniej (np. poprzedniego dnia) lub mieć w domu zapas śniadaniowych produktów (np. domowej granoli).
Ziarno ekspandowane – zamień przetworzone płatki na ziarno w miodzie!
Gotowe płatki są bardzo popularnym śniadaniem – szczególnie chętnie sięgają po nie dzieci. Należy jednak pamiętać, że gotowe płatki smakowe są mocno przetworzone, a w swoim składzie zawierają bardzo dużo cukru (lub, co gorsza, syrop glukozowo – fruktozowy). Dlatego trzeba wybrać takie, które mają jak najkrótszy skład, a słodzone są np. miodem. Ziarno ekspandowane jest lekkie, zdrowe i na pewno będzie smakowało dzieciom.
Szybkie śniadanie z jogurtem, pszenicą ekspandowaną, orkiszem ekspandowanym lub prosem ekspandowanym i owocami.
Płatki na mleku
Inną propozycją są różnego rodzaju płatki, które gotujemy na mleku (może być także mleko roślinne). Tutaj wybór jest naprawdę duży – oprócz znanych płatków owsianych można przygotować np. jaglankę, albo płatki gryczane, jęczmienne czy orkiszowe.
Jaglanka z owocami (przygotowanie – 7 minut)
Płatki jaglane gotujemy na mleku (lub mleku roślinnym) ok 3-4 minuty. Na szklankę mleka potrzeba ok 4 – 5 łyżek płatków. Można dodać owoce, miód, orzechy, syrop z agawy.
Przepis na domową granolę od Vita Natura (granolę można zapakować od małego pudełka i zjeść (nawet w pracy) z owocami lub jogurtem naturalnym):