Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu uruchamia nowe studia podyplomowe skierowane do osób zajmujących się uprawą warzyw i ziół, a także do nauczycieli i doradców. Studia będą prowadzone w formie stacjonarnej, a także z wykorzystaniem metod kształcenia na odległość.
Celem programu jest poszerzenie wiedzy i kompetencji w zakresie ekologicznych metod uprawy oraz uzyskanie lepszej pozycji na rynku pracy.
Dr inż. Tomasz Spiżewski, kierownik studiów, wyjaśnia, że zwiększone zainteresowanie zdrowego stylu życia, w tym konsumpcji warzyw i roślin o jak największej wartości biologicznej, było jednym z głównych powodów powstania tych studiów. Ponadto, społeczna świadomość negatywnego wpływu chemicznej uprawy roślin na środowisko również odgrywa ważną rolę.
Program studiów jest interdyscyplinarny i obejmuje zagadnienia takie jak: podstawy prawne ekologicznej produkcji roślin, uprawa roli i żywienie roślin, podstawy uprawy warzyw i roślin zielarskich, przetwórstwo warzyw i ziół oraz ochrona roślin przed organizmami szkodliwymi. Wykładowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przeprowadzą wykłady, ćwiczenia, warsztaty i wyjazdy terenowe.