Truskawki, czereśnie, szparagi, młode ziemniaki, kapusta czy ogórki to najczęściej sprzedawane na stoiskach sezonowych warzywa i owoce. W okresie wiosennym i letnim poznaniacy chętnie kupują jedzenie właśnie w takich punktach – zwykle dlatego, że wierzą, że są one świeższe, smaczniejsze i pochodzą z mniejszych gospodarstw. By jednak handel mógł się odbywać, konieczne jest spełnienie wymogów prawnych.
Do podstawowych wymogów należą:
– wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG). Wyjątek stanowią osoby fizyczne prowadzące działalność rolniczą
– zgoda zarządcy terenu, na którym zlokalizowane jest stoisko (drogi publiczne – ZDM, tereny osiedli mieszkaniowych – administracja osiedla)
– aktualne cechy legalizacji odważników, wag mechanicznych oraz wag elektronicznych używanych na stoisku
– widoczna na stoisku cena każdego oferowanego produktu
– porządek wokół stoiska
W ostatnim czasie strażnicy miejscy z Referatu Północ przeprowadzili pierwsze tegoroczne kontrole stoisk na terenie Winograd i Piątkowa. Tylko w jednym przypadku ujawniono nieprawidłowości. Okazało się, że waga elektroniczna używana na stoisku nie posiada legalizacji. Właściciel musiał przerwać handel i wymienić wagę. Został również ukarany mandatem.
Jak informuje straż miejska, strażnicy z Północy wraz z pracownikami ZDM sprawdzają także czy pojazdy zaopatrzenia sklepów spożywczych podczas wyładunku towaru parkują prawidłowo. Tylko w pierwszym dniu wspólnych patroli przeprowadzono rozmowy z kierownikami 10 sklepów, zwracając uwagę na możliwe utrudnienia związane z nieprawidłowym parkowaniem pojazdów zaopatrzenia. Przekazywano też informacje na temat możliwości uzyskania pozwoleń na zajęcie pasa drogi czy też wyznaczenie tzw. koperty dla dostaw.