Wszystkie zwierzęta duże i małe, czyli Krajowa Wystawa Hodowlana

Jastrzębie Harrisa, żubronie, ślimaki i ponad dwa tysiące zwierząt ras hodowlanych zaprezentuje się w dniach 10-12 maja na Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych na terenie Międzynarodowych Targów. Będzie też Mięsna Arena.

Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych to stały punkt w kalendarzu najbardziej liczących się wydarzeń branży hodowlanej w Polsce. Podczas jego tegorocznej edycji zwiedzający będą mogli podziwiać blisko 2000 okazów zwierząt niemal wszystkich ras gospodarskich i hodowlanych, zdobyć fachową wiedzę z zakresu hodowli i pielęgnacji zwierząt, wziąć udział w oryginalnych pokazach i konkursach.

Podczas Wwystawy będzie można podziwiać najlepsze okazy: koni, bydła ras mięsnych i mlecznych, trzody chlewnej, owiec, kóz, kaczek i kur, strusi, zwierząt futerkowych (króliki, szynszyle i nutrie), pszczół, ślimaków oraz ryb słodkowodnych. Prezentowana będzie także hodowla takich rzadkich zwierząt jak: alpaki, jelenie, wielbłądy, żubronie, gołębie. Poznański Ogród Zoologiczny przedstawi egzotyczną hodowlę zwierząt gospodarskich, a także ekologiczny aspekt ochrony gadów i płazów. Po raz kolejny będzie można obejrzeć także zwierzęta objęte programami ochrony w ramach wystawy Polskich Ras Zachowawczych organizowanej przez Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy.

W ramach Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych w dniach 11-12 maja na terenie targowym przy pawilonie 2 odbędzie się także Wielka Majówka Kulinarna. W programie prezentacje, spotkania z dietetykami, warsztaty propagujące ideę zdrowego żywienia, prowadzone m.in. przez mistrza kuchni Leszka Grykę, a także zajęcia dla dzieci. Goście będą mogli wziąć też udział w degustacji specjałów kulinarnych i poczęstować się gulaszem serwowanym z ogromnego kotła.

Warto będzie także zajrzeć na Mięsną Arenę, która będzie się mieściła na placu przy pawilonie nr 2, a na której nie zabraknie pokazów kulinarnych, spotkań z dietetykami i technologami żywienia, lekarza, a także specjalistami od sportu i rekreacji.

Wszystkie te działania mają na celu promocję polskiego mięsa, a szczególnie zwrócenie uwagi na jego wyjątkową jakość, o której będą mówić własnie dietetycy, ale także lekarze weterynarii.

Uroczyste otwarcie Mięsnej Areny wraz z odsłonięciem tajemniczego Kotła Obfitości nastąpi 11 maja o godzinie 13. Godzinę wcześniej natomiast zostanie otwarta Krajowa Wystawa Hodowlana – ta uroczystość będzie miała miejsce w Iglicy. Wstęp na targi jest bezpłatny.