W specjalnym menu nie zabraknie regionalnych specjałów, takich jak typowy dla Wielkopolski drób, jakościowa wieprzowina złotnicka, wyjątkowa wołowina, królik czy wielkopolska jagnięcina. Pomocą w nocnej przechadzce po restauracjach będzie przygotowana na to wydarzenie bezpłatna aplikacja (do pobrania ze strony organizatora).
W kategorii drób szefowie sięgną między innymi po perliczki. Perliczki w pomarańczowej glazurze serwowaną na młodej marchewce i dzikim ryżu będzie można spróbować w restauracji Pastela, a przygotuje ją Marcin Michalski, szef kuchni. Natomiast w Zagrodzie Bamberskiej będzie można spróbować przepiórki nadziewanej chlebem razowym z dojrzewającą karkówką i szarymi kluskami ze szczypiorkiem, które przygotuje szef kuchni Roman Kosmalski.
Nie zabraknie także wielkopolskiej specjalności, jaką jest pierś z kaczki. Ten składnik wziął na warsztat Łukasz Grzesik, szef kuchni City Kitchen. W jego daniu piersi z kaczki towarzyszyć będzie puree z batata z marchwią i ziemniakiem fondant.
Kreacje z jakościowej wieprzowiny będzie można skosztować między innymi w restauracji Platinum Palace, gdzie szef kuchni na Noc Restauracji przygotuje polędwiczki wieprzowe z duxelles z pieczarek w wędzonej szynce z sosem z trawy żubrowej i świeżymi szparagami. W restauracji 3 Kolory Adam Zastrożny przygotuje z kolei schab z wieprzowiny złotnickiej podawany ze smakową pianką.
Wyjątkową kreację z wołowiny opracował Tomek Trąbski, szef kuchni restauracji Blow Up 5050 w hotelu o tej samej nazwie. Będzie to polędwica wołowa ze smardzami nadziewanymi musem z perliczki i sosem z kaczki. Bardzo zachęcająco zapowiada się także kreacja Marcina Mirzyńskiego, szefa kuchni restauracji Przedwiośnie w Gościńcu Sucholeskim. Nocnym daniem będzie tam polędwica wołowa na groszku cukrowym podana z gęsią wątróbką, szparagiem i pieczonym ziemniakiem w sosie pieprzowym.
Latynoską interpretację wołowiny zaserwuje restauracja Cactus Factoria – danie o egzotycznej nazwie Fajitas de Res będzie składało się z grillowanej wołowiny podanej na warzywach z tortillą, salsą i kwaśną śmietaną kościańską.
Podczas Nocy Restauracji warto także spróbować dań z królika. W Pasteli Marcin Michalski przygotuje comber z wielkopolskiego królika w orzechowej panierce, podawany na młodym szpinaku z owocami leśnymi, sosem z ekologicznej aronii i kiełkami rzodkiewki. Z kolei Dominik Narloch w Hugo Restaurant poda skoki z królika z puree z marchewki z grillowaną dymką i oliwą szałwiową.
Tej niezwykłej nocy nie zabraknie również dań z typowo wielkopolskim akcentem, jakim są szparagi. To warzywo upodobał sobie Jakub Ignyś, szef kuchni restauracji Mosaica w hotelu Andersia. Szparagi wystąpią tuż obok wędzonego dorsza i wieprzowej kiełbasy i kaszy pęczak.
Niesłychaną frajdę dla miłośników dziczyzny przygotuje szef kuchni Le Palais du Jardin. Będzie to menu degustacyjne z dziczyzny, w którym znajdzie się między innymi: zupa z bażanta przyrządzona metodą fume z mięsem z bażanta i młodymi borowikami, wątroba z sarny lub z dzika glazurowana w głębokim port z orzechami włoskimi oraz świeżymi malinami, bazyliowe ravioli z sarniną marynowaną w owocach leśnego runa emulsją z borowików i trawą żubrową, filet z dzika w owocach jałowca oraz sorbet z owoców leśnych. Czy w menu znajdzie się wątroba z sarny czy z dzika zależeć będzie od pomyślności starań wielkopolskich myśliwych…
Dla smakoszy ryb podczas Nocy Restauracji układa się propozycja wycieczki obejmującej cztery adresy. W Restauracji Bazar 1838 szef kuchni Jacek Fedde przygotuje filet ze szczupaka podany z puree z natki pietruszki, młodymi ziemniakami gotowanymi w klarowanym maśle i karmelizowanym korzeniem młodej pietruszki. Pstrąg tęczowy gotowany metodą sous vide w towarzystwie dzikich ziół, piklowanego ogórka, puree z kopru włoskiego, pianą z wasabi, soli z palonego ogórka to jedna z propozycji przygotowanych przez Dominika Narlocha, szefa kuchni Hugo Restaurant.
Autorską wariację na temat morskiego dorsza, ale w wielkopolskich dodatkach przygotował Jakub Ignyś, szef kuchni Restauracji Mosaica. Jest to wędzony dorsz z kaszą pęczak, szparagami i pianką z palonego masła. Znakomitym zwieńczeniem uczty rybnej będzie wizyta w restauracji Kaskada położonej nad Jeziorem Kierskim, ale w granicach Poznania. W Kaskadzie spróbujemy tatara z pstrąga, deski ryb wędzonych czy włoskiej zupy z owocami morza i rakami. Jako danie główne tego wieczoru Jarosław Wołyński, szef kuchni Kaskady, zaserwuje suma z rusztu w sosie krewetkowym, pieczonego pstrąga z ziołami i mule.
Również w lokalach dalekich od wielkopolskich tradycji można będzie zasmakować dań opartych o jakościowe składniki właściwe dla ich kraju pochodzenia. Restauracja Cucina w City Parku przygotuje menu degustacyjne oparte o regionalne produkty pochodzące z Italii z nutą smaku orientu. Będzie można spróbować tam np. ośmiornicy, gruszkowego peccorino czy pieczonej wołowiny z makaronem soba i sosem miso. W Goko Resturacji Japońskiej na nocnych smakoszy czekać będzie szaszłyk z barramundi przekładany grillowanym porem, podawany na makaronie sobą z sosem na bazie ikry z ryb latających oraz wytrawnej sake. Goko przygotuje kilka niezwykłych japońskich potraw w wyjątkowo przystępnej cenie.
Noc Restauracji poprzedzą w Poznaniu cztery warsztaty ukazujące możliwości kreatywnego wykorzystania jakościowych składników z regionu Wielkopolski, które będą prowadzone przez szefów kuchni czterech restauracji. Warsztaty organizowane są we współpracy z Agencją Rynku Rolnego Uczestnicy będą mieli okazję poznać nowoczesne techniki kulinarne i ich zastosowanie w przygotowaniu potraw z regionalnych składników, dostarczonych od najlepszych wielkopolskich producentów.
Wejściówki na warsztaty można zdobyć biorąc udział w konkursach organizowanych m.in. na stronie www.nocrestauracji.pl