Noc restauracji 2013, czyli kuchnia regionalna w całej krasie

Weekend pełen wydarzeń za nami – ale ten nadchodzący wcale nie zapowiada się gorzej. Bo już 24 maja właściciele 16 poznańskich lokali zapraszają na Noc Restauracji, podczas której główną rolę odegrają oryginalne kreacje kulinarne oparte na składnikach i produktach regionalnej kuchni.

W specjalnym menu nie zabraknie regionalnych specjałów, takich jak typowy dla Wielkopolski drób, jakościowa wieprzowina złotnicka, wyjątkowa wołowina, królik czy wielkopolska jagnięcina. Pomocą w nocnej przechadzce po restauracjach będzie przygotowana na to wydarzenie bezpłatna aplikacja (do pobrania ze strony organizatora).

W  kategorii drób szefowie sięgną między innymi po perliczki. Perliczki w pomarańczowej glazurze serwowaną na młodej marchewce i dzikim ryżu będzie można spróbować w restauracji Pastela, a przygotuje ją Marcin Michalski, szef kuchni. Natomiast w Zagrodzie Bamberskiej będzie można  spróbować przepiórki nadziewanej chlebem razowym z dojrzewającą karkówką i szarymi kluskami ze szczypiorkiem, które przygotuje szef kuchni Roman Kosmalski.

Nie zabraknie także wielkopolskiej specjalności, jaką jest pierś z kaczki. Ten składnik wziął na warsztat  Łukasz Grzesik, szef kuchni City Kitchen. W jego daniu piersi z kaczki towarzyszyć będzie puree z batata z marchwią i ziemniakiem fondant.

Kreacje z jakościowej wieprzowiny będzie można skosztować między innymi w restauracji Platinum Palace, gdzie szef kuchni na Noc Restauracji przygotuje polędwiczki wieprzowe z duxelles z pieczarek w wędzonej szynce z sosem z trawy żubrowej i świeżymi szparagami. W restauracji 3 Kolory Adam Zastrożny przygotuje z kolei schab z wieprzowiny złotnickiej podawany ze smakową pianką.

Wyjątkową kreację z wołowiny opracował Tomek Trąbski, szef kuchni restauracji Blow Up 5050 w hotelu o tej samej nazwie. Będzie to polędwica wołowa ze smardzami nadziewanymi musem z perliczki i sosem z kaczki. Bardzo zachęcająco zapowiada się także kreacja Marcina Mirzyńskiego, szefa kuchni restauracji Przedwiośnie w Gościńcu Sucholeskim. Nocnym daniem będzie tam polędwica wołowa na groszku cukrowym podana z gęsią wątróbką, szparagiem i pieczonym ziemniakiem w sosie pieprzowym.  

Latynoską interpretację wołowiny zaserwuje restauracja Cactus Factoria – danie o egzotycznej nazwie Fajitas de Res  będzie składało się z grillowanej wołowiny podanej na warzywach z tortillą, salsą i kwaśną śmietaną kościańską.

Podczas Nocy Restauracji warto także spróbować dań z królika. W Pasteli Marcin Michalski przygotuje comber z wielkopolskiego królika w orzechowej panierce, podawany na młodym szpinaku z owocami leśnymi, sosem z ekologicznej aronii i kiełkami rzodkiewki. Z kolei Dominik Narloch w Hugo Restaurant poda skoki z królika z puree z marchewki z grillowaną dymką i oliwą szałwiową.

Tej niezwykłej nocy nie zabraknie również dań z typowo wielkopolskim akcentem, jakim są szparagi. To warzywo upodobał sobie Jakub Ignyś, szef kuchni restauracji Mosaica w hotelu Andersia. Szparagi wystąpią tuż obok wędzonego dorsza i wieprzowej kiełbasy i kaszy pęczak.

Niesłychaną frajdę dla miłośników dziczyzny przygotuje szef kuchni Le Palais du Jardin. Będzie to menu degustacyjne z dziczyzny, w którym znajdzie się między innymi: zupa z bażanta przyrządzona metodą fume z mięsem z bażanta i młodymi borowikami,  wątroba z sarny lub z dzika glazurowana w głębokim port z orzechami włoskimi oraz świeżymi malinami, bazyliowe ravioli z sarniną marynowaną w owocach leśnego runa emulsją z borowików i trawą żubrową, filet z dzika w owocach jałowca oraz sorbet z owoców leśnych. Czy w menu znajdzie się wątroba z sarny czy z dzika zależeć będzie od pomyślności starań wielkopolskich myśliwych…

Dla smakoszy ryb podczas Nocy Restauracji układa się propozycja wycieczki obejmującej cztery adresy. W Restauracji Bazar 1838 szef kuchni Jacek Fedde przygotuje filet ze szczupaka podany z puree z natki pietruszki, młodymi ziemniakami gotowanymi w klarowanym maśle i karmelizowanym korzeniem młodej pietruszki. Pstrąg tęczowy gotowany metodą sous vide w towarzystwie dzikich ziół, piklowanego ogórka, puree z kopru włoskiego, pianą z wasabi, soli z palonego ogórka to jedna z propozycji przygotowanych przez Dominika Narlocha, szefa kuchni Hugo Restaurant.

Autorską wariację na temat morskiego dorsza, ale w wielkopolskich dodatkach przygotował Jakub Ignyś, szef kuchni Restauracji Mosaica. Jest to wędzony dorsz z kaszą pęczak, szparagami i pianką z palonego masła. Znakomitym zwieńczeniem uczty rybnej będzie wizyta w restauracji Kaskada położonej nad Jeziorem Kierskim, ale w granicach Poznania. W Kaskadzie spróbujemy tatara z pstrąga, deski ryb wędzonych czy włoskiej zupy z owocami morza i rakami. Jako danie główne tego wieczoru Jarosław Wołyński, szef kuchni Kaskady, zaserwuje  suma z rusztu w sosie krewetkowym, pieczonego pstrąga z ziołami i mule.

Również w lokalach dalekich od wielkopolskich tradycji można będzie zasmakować dań opartych o jakościowe składniki właściwe dla ich kraju pochodzenia. Restauracja Cucina w City Parku przygotuje menu degustacyjne oparte o regionalne produkty pochodzące z Italii z nutą smaku orientu. Będzie można spróbować tam np. ośmiornicy, gruszkowego peccorino czy pieczonej wołowiny z makaronem soba i sosem miso. W Goko Resturacji Japońskiej na nocnych smakoszy czekać będzie szaszłyk z barramundi przekładany grillowanym porem, podawany na makaronie sobą   z sosem na bazie ikry z ryb latających oraz wytrawnej sake. Goko przygotuje kilka niezwykłych japońskich potraw  w wyjątkowo przystępnej cenie.

Noc Restauracji poprzedzą w Poznaniu cztery warsztaty ukazujące możliwości kreatywnego wykorzystania jakościowych składników z regionu Wielkopolski, które będą prowadzone przez szefów kuchni czterech restauracji. Warsztaty organizowane są we współpracy z Agencją Rynku Rolnego Uczestnicy będą mieli okazję poznać nowoczesne techniki kulinarne i ich zastosowanie w przygotowaniu potraw z regionalnych składników, dostarczonych od najlepszych wielkopolskich producentów.

Wejściówki na warsztaty można zdobyć biorąc udział w konkursach organizowanych m.in. na stronie www.nocrestauracji.pl