Tym razem gotuje Paulina, która zna ten kraj i tę kuchnię jak mało kto – bo jest Bułgarką… Podczas dwóch dni gotowania będzie starała się przybliżyć smaki swojego kraju poznaniakom.
– Bułgarię lubię za klimat, morze, góry, kuchnię, ludzi i piękne krajobrazy – śmieje się.
A czego będziemy mogli spróbować? Oto niektóre z przysmaków:
Sirene po trakijski (ser po trakijsku)
Сирене по тракийски
Pyrżeni tikwiczki s podluczen sos (opiekane plasterki cukinii z sosem)
Пържени тиквички с подлучен сос
Supa Topczeta (rodzaj rosołu z mięsnymi kulkami)
Супа топчета
Tarator (rodzaj chłodnika z ogórków)
Таратор
Kebapcze (pikantne kotleciki z mielonego mięsa)
Кебапче
Musaka (zapiekanka z bakłażanem, mielonym mięsem i sosem pomidorowymn)
Мусака
Pylneni czuszki (nadziewane papryki)
Пълнени чушки
Szopska salata (sałatka z ogórków, pomidorów, papryki i sera)
Шопска салата
Banica (ciasto filo z serem i cukrem pudrem)
Баница
Pyrżeni kartofi sys sirene (gzik, ale w wersji z pieczonymi ziemniakami)
Пържени картофи със сирене
Palaczinka s med i orehi (rodzaj naleśnika z miodem i orzechami)
Палачинка с мед и орехи
Oprawę muzyczną zapewnia Penny Dreadfuls.