Kuchnia+ Food Film Fest w Starym Browarze

Kurczak generała Tso, subkultura foodies, shoyu i dashi oraz tajemnice jogurtu i kawioru – w dniach 21-23 listopada w Starym Browarze odbędzie się najważniejsza filmowa impreza kulinarna w Polsce – 6. Kuchnia+ Food Film Fest. Oprócz uczestnictwa w pokazach filmów będzie można wziąć udział w wydarzeniach dodatkowych: śniadaniu i kolacji filmowej oraz warsztatach.

Tegoroczny program składa się z trzynastu filmów podzielonych na osiem pokazów (niektóre składają się z dwóch dokumentów). Tradycyjnie, każdy dzień przeglądu poświęcony jest innej tematyce. Selekcji filmów 6. Kuchnia+ Food Film Fest dokonała redakcja Kuchni+.

PROGRAM 6. KUCHNIA+ FOOD FILM FEST
piątek, 21 listopada 2014

SPOŁECZEŃSTWO
17.30
„Zdrowy jak jogurt?” (51′)
Twórcy przedstawiają kulisy powstawania jogurtu i odpowiadają na pytanie, jak należy go jadać i czy w ogóle warto.
„Ziarno niezgody” (52’)
Dokument, który przedstawi nieznaną wojnę, którą wielkie firmy toczą z rolnikami o ziarno – rzecz tak mało docenianą, a tak kluczową jak woda czy powietrze.
20.00
„Food Chain$. Rolnik czy niewolnik?”  (85’)
Projekcja uzmysłowi widzom, że w kulinariach liczy się nie tylko to, co jest na talerzu, ale też skąd to jedzenie się wzięło i kto je przygotował. A zawsze na końcu tego łańcuszka jest rolnik, który nierzadko zarabia dużo mniej niż warta jest jego praca.

sobota, 22 listopada 2014

KULTURA KULINARNA
15.00
„Dashi – esencja Japonii” (52’)
O zwodniczo prostym bulionie wykorzystywanym w przygotowywaniu japońskich zup. Najwięksi mistrzowie podkreślają, że dashi nie jest wytworem ludzkich rąk – jest wręcz esencją japońskiej natury.
„Shoyu i sekrety japońskiej kuchni” (52’)
Jednym z filarów, na których oparta jest japońska tradycja kulinarna jest shoyu, który powszechnie znany jest jako sos sojowy. Cała jego magia polega na tym, że do jego produkcji potrzebny jest grzyb, który rośnie wyłącznie w Kraju Kwitnącej Wiśni.
17.00
„Gotowane i surowe – kulinarna podróż po Tajwanie” (83’)
Twórcy filmu, przemierzając tytułową wyspę zatrzymują się w siedmiu miejscach, w tym w restauracji jednego z najwyższych drapaczy chmur na świecie, a także na zdumiewającym nocnym rynku.
19.30
„Cook It Raw 2013 – Charleston” (30’)
W sobotni wieczór uczestnicy przeniosą się do Charleston, by zobaczyć spotkanie najlepszych szefów kuchni młodego pokolenia, którzy odkrywają kulinarne sekrety Południowej Karoliny.
„Na tropach generała Tso” (75’)
Kurczak generała Tso to jedno z najbardziej popularnych dań chińskich restauracji w Stanach Zjednoczonych. Jednak w samych Chinach mało, kto o nim słyszał. Reżyser Ian Cheney postanowił dowiedzieć się, co stoi za amerykańskim sukcesem tej potrawy oraz kim właściwie był generał Tso.
niedziela, 23 listopada 2014

SMAKOSZE
15.00
„Kawior – czarne złoto” (52’)
Kamery ukażą ludzi, którzy kawior zmienili nie tylko w biznes, ale też styl życia. Oto oszałamiający świat, w którym wielkie pieniądze łączą się niebezpiecznie z gastronomią.
„Kobiety i szampan” (52’)
Przybliżone zostaną sylwetki sześciu kobiet związanych z produkcją tytułowego alkoholu. Będzie można się przekonać, że szampan wcale nie musi być rodzaju męskiego, i to właśnie kobiety są matkami jego sukcesu.
17.00
„Kaiseki – menu Koyamy” (45’)
Dokument otworzy przed widzami świat japońskiego mistrza kuchni Hirohisy Koyamy. W detalach pokaże nie tylko jego potrawy, ale także unikalne narzędzia, którymi się posługuje.
„El Celler de Can Roca – za kulisami najlepszej restauracji świata” (52’)
Z Japonii uczestnicy przeglądu przeniosą się do słonecznej Hiszpanii. Jak tytuł wskazuje, będzie można poznać sekrety jednej z najbardziej cenionych restauracji na Ziemi.
19.30
„Uczta” (90’)
Przegląd zamknie perełka w postaci dokumentu „Uczta”. Są ludzie, którzy nie zgadzają się na smaki dnia codziennego. Tacy ludzie to foodies – maniakalni smakosze. „Uczta” zabiera nas w ich świat, w którym smak jest nadrzędną wartością. Wraz z twórcami filmu widzowie śledzą grupę niezwykle bogatych foodies, którzy objeżdżają cały świat w poszukiwaniu najlepszych restauracji i najbardziej wykwintnych lub ekstrawaganckich dań.

Wszystkie seanse odbywać się będą w Studio Słodownia +3 (wejście od Dziedzińca Sztuki). Bilety w cenie 18 zł/pokaz do nabycia w Punktach Informacyjnych Starego Browaru oraz online w serwisie www.ebilet.pl.

Kolacja Filmowa 6. Kuchnia+ Food Film Fest. Menu
Blow Up Hall 50 50, Poznań,
22 listopada, godz. 21.45
bilet w cenie 168 zł (w tym cena biletu na film „Na tropach generała Tso”) do nabycia w Punktach Informacyjnych Starego Browaru
Tomasz Purol, chef restauracji mieszczącej się w pięciogwiazdkowym, należącym do kompleksu Starego Browaru Blow Up Hall 50 50, do tematu Kolacji Festiwalowej nadanego przez film „Na tropach generała Tso” podszedł z właściwym sobie pazurem ale i z przymrużeniem oka. Postanowił nie serwować „kurczaka generała Tso a la Purol”, ale składniki, potrzebne do jego przyrządzenia, zdefiniować na nowo w każdym z serwowanych w czasie uroczystej kolacji dań. Jajko używane w klasycznym przepisie do panierki? Dlaczego nie za zaprezentować go w towarzystwie korzenia lotosu? Tradycyjne brokuły? Nie tym razem. Co powiecie na liście brokuła chińskiego? Choć niektóre składniki mogą zaskoczyć, nie ma tu przypadkowości. A najlepiej opowie o tym sam Tomasz Purol w czasie Filmowej Kolacji, który w międzyczasie sam wybrał się w krótką podróż tropami generała Tso.
Menu Kolacji Filmowej 6. Kuchnia+ Food Film Fest:
przystawka zimna – filet z kurczaka / sos sojowy / żółtko / korzeń lotosu / rukiew wodna
zupa – puree drobiowe / olej sezamowy / kolendra / bulion wołowy / skóra drobiowa
danie główne – udko drobiowe / tajski szpinak wodny / czarny sezam / zielona papaja / liście chińskiego brokuła
deser – lody sezamowe / tajskie mango / śnieg imbirowy / longan / galanga

Śniadania Filmowe 6. Kuchnia Food Film Fest
niedziela, 23 listopada, od godz. 11.00 do 14.00
miejsce: wybrane restauracje Starego Browaru
bilet do wybranej restauracji w cenie 35 zł do nabycia w Punktach Informacyjnych Starego Browaru
Oto menu Śniadania Festiwalowego 6. Kuchnia+ Food Film Fest, które zaserwowane zostanie w 4 restauracjach Starego Browaru. W nawiązaniu do azjatyckiego tematu przeglądu, znajdziemy w nich odniesienia, które doskonale wprowadzą w nastrój filmów:
Piano Bar – omlet z kurczakiem, krewetkami i warzywami
samosa faszerowana warzywami i samosa faszerowana mięsem
naan z bakaliami i naan z cebulą
pikle mango
dipy indyjskie
indyjska sałatka pomidorowo – ogórkowa z masalą
gotowane jajka z sosem curry
jogurt z mango i miodem
sałatka z owoców egzotycznych
sernik mango
sok z wyciskanych pomarańczy
mango lassi
kawa
śniadanie serwowane będzie w zależności od ilości sprzedanych biletów w formie bufetu lub z karty

Le Targ Bistro & Bar
Zestaw 1
koszyk pieczywa z manufaktury Le Targu, konfitura malinowa, czekolada biała, czekolada z orzechami, twaróg półtłusty ze wsi, talerz wyśmienitych serów żółtych twardych i pleśniowych, parówki z szynki Sokołów, chrupiące rzodkiewki, malinowe pomidory, chrupiące zielone ogórki
ryż gotowany na mleku kokosowym z dodatkiem owoców liczi lub panierowany w sezamie ser tofu z dodatkiem sosu słodko- pikantnego z papryczką chilli
sok pomarańczowy, wyśmienita kawa lub herbata

Zestaw 2
słynne francuskie kanapki na ciepło croque madame lub croque monsieur, parówki z szynki Sokołów
ryż gotowany na mleku kokosowym z dodatkiem owoców liczi lub panierowany w sezamie ser tofu z dodatkiem sosu słodko-pikantnego z papryczką chilli
sok pomarańczowy, wyśmienita kawa lub herbata

Weranda Lunch and Wine
Suto zastawiony bufet śniadaniowy, a w nim m.in.:
5 rodzajów domowego humusu
sushi z polską nutą
własnej produkcji konfitury
własnej produkcji granola
produkty regionalne – ryby i sery
domowy półmisek wędlin z Sokołowa
miód
bajgle
kawa i herbata, woda

Petit Paris
omlet lub jajecznica z jaj kur z wolnego wybiegu
koszyk francuskiego pieczywa wyrabianego i wypiekanego na miejscu
croissant
konfitury Bonne Maman
talerzyk francuskich wędlin i serów
sok lub woda oraz kawa lub herbata

Warsztaty Kulinarne 6. Kuchnia+ Food Film Fest
sobota, 22 listopada, godz. 11:00, 13:30, 16:00
miejsce: Piano Bar, Dziedziniec Sztuki Starego Browaru
bilety w cenie 20 zł do nabycia w Punktach Informacyjnych Starego Browaru
W nawiązaniu do azjatyckiego tematu tegorocznej edycji Kuchnia+ Food Film Fest chef kuchni restauracji Piano Bar w Starym Browarze Roop Lal Balu zaprasza do Szkoły Gotowania potraw hinduskich!

Na co dzień Roop Lal Balu jest chefem kuchni położonej w samym sercu Starego Browaru restauracji Piano Bar. Z sukcesami prowadzi ją od wielu lat, serwując swoim gościom dania… kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Pochodzący z Indii Roop Lal Balu zdobywał doświadczenie pracując w restauracjach na całym świecie. To właśnie podróżowanie oraz doświadczanie różnych odmian kuchni ukształtowało jego spojrzenie na gotowanie oraz wpłynęło na decyzję o wyborze kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. W ramach 6. Kuchnia+ Food Film Fest i jego azjatyckiej tematyki chef Balu postanowił jednak dorzucić do festiwalowego tygla szczyptę Indii.

Gotowanie z chefem Balu:
11.00 Chicken Masala z ryżem jaśminowym
13.30 Łosoś w sosie mango
16.00 Cieciorka z warzywami w sosie z czerwonego curry z ryżem basmati na ostro
Po wspólnych, widowiskowych lekcjach gotowania, uczestnicy warsztatów zasiądą do wspólnego posiłku i podzielą się wrażeniami na temat ugotowanych przez siebie potraw.