Co roku, ogródki gastronomiczne cieszą się dużym zainteresowaniem zarówno poznaniaków jak i turystów, którzy korzystając z ładnej pogody i ciepłych wieczorów, chętnie spędzają czas na świeżym powietrzu.
Dla właścicieli lokali oznacza to m.in. większy utarg, związany z możliwością zwiększenia ilości dostępnych dla klientów miejsc. Ogródki gastronomiczne czynne są od 1 kwietnia do 30 października.
Aby móc ustawić je w pasie drogowym, należy uzyskać zgodę od Zarządu Dróg Miejskich. Wniosek dostępny jest na stronie ZDM. Dołączyć do niego należy:
– nieaktualizowaną mapę w skali 1:500 z zaznaczoną lokalizacją,
– kopię umowy najmu lokalu,
– dane rejestrowe firmy,
– pozytywną opinię Sanepidu,
– pozytywną opinię Pełnomocnika Prezydenta Miasta Poznania ds. Estetyki Miasta
Dokumenty należy przesłać drogą mailową na adres zdem@zdm.poznan.pl, podając w tytule „Ogródek Gastronomiczny”, pocztą tradycyjną lub dostarczyć osobiście na adres siedziby ZDM.
Wygląd zarówno ogródka gastronomicznego jak i stoiska promocyjnego, musi być zgodny z wytycznymi estetycznymi dla ogródków letnich i stoisk promocyjnych, które regulują m.in. możliwość prezentacji logotypów z nazwą lokalu lub sponsora oraz możliwą kolorystykę.
Wysokość opłat ustalona została przez Radę Miasta.