Już w najbliższą niedzielę na Śródce pokazy kulinarne na żywo z TOP CHEF Jakubem Reszką

Top Chef Jakub Reszka zaprasza na kolejną odsłonę kulinarnego cyklu imprez plenerowych „Gotuj się na nowości”, podczas którego poznaniacy mają okazję nie tylko spróbować nietypowych dań, ale także wesprzeć Drużynę Szpiku i poznać ofertę poznańskiego lotniska. Tym razem, tematem przewodnim będzie Ukraina.

Najbliższe wydarzenie odbędzie się w niedzielę, 3 czerwca, przy słynnym muralu na Śródce. W specjalnie przygotowanej przez Meblobuk kuchni, Top Chef Jakub Reszka będzie gotował ukraińskie potrawy. Kto jednak spodziewa się klasycznych pierogów mocno się zdziwi. Kucharz zapowiada, że zaserwuje te mniej popularne w Polsce, ale bardzo znane na Ukrainie dania.

Do ich przygotowania będzie miał świeże produkty z lokalnych, poznańskich sklepów, które zaopatrują się na Wielkopolskiej Gildii Rolno-Ogrodniczej.

Dlaczego Ukraina? Ponieważ to właśnie m.in. tam można udać się z poznańskiego lotniska Ławica. Ze stolicy Wielkopolski realizowane są bezpośrednie połączenia do Kijowa i Lwowa, obsługiwane przez Wizzair i LOT.

Pragnienie ugasić będzie można orzeźwiającymi herbatami mrożonymi od Ahmad Tea, a dla tych, którzy lubią słodkie, czekać będą cukierki z telewizji kablowej East&West.

Cykl to okazja do pomocy Drużynie Szpiku – potrawy, herbaty, słodkości, ekologiczne torby materiałowe i gadżety lotniska będzie można otrzymać za datek wrzucany do puszek wolontariuszy Drużyny Szpiku, którzy towarzyszyć będą hostessom.

Obok sceny znajdzie się także stoisko Fundacji, gdzie będzie można zapoznać się z jej działalnością i uzyskać odpowiedzi na wszelkie pytania związane z przeszczepem szpiku, a także zarejestrować się jako dawca szpiku kostnego.

Początek imprezy o godzinie 15:00 na Moście Jordana. Dla tych, którzy jednak nie będą mogli być tam osobiście, prowadzona będzie transmisja na żywo na naszym portalu.