Jakie minerały warto suplementować?

Objawów niedoborów ważnych dla organizmu minerałów jest bardzo wiele i większość z nich jest dobrze znana. Są to między innymi: łamliwe paznokcie, rozdwajające się końcówki włosów i wypadające włosy, drżenie mięśni, słaba odporność organizmu na infekcje bateryjne i ogólne wrażenie ciągłego zmęczenia i braku energii. Wiele mówi się o suplementacji witamin i ich pływie na zdrowie, jednak to nie wszystko. Organizm do prawidłowej pracy potrzebuje także minerałów, takich jak między innymi wapń, magnes, żelazo oraz selen.

Wapń

Wapń odpowiada za budowę szkieletu kostnego, jednak to nie jego jedyna rola – bierze on udział także w procesie krzepnięcia krwi i regulacji prawidłowej pracy serca. Odpowiednia ilość wapnia dostarczana do organizmu poprawia samopoczucie i pozytywnie wpływa na jakość snu, sprawiając, że staje się on przyjemniejszy i bardziej regenerujący. Jako objawy niedoboru wapnia wymienia się choroby dziąseł, osłabione włosy i paznokcie, wysypki skórne oraz skurcze mięśni.

Wapń można przyjmować w diecie, wraz z posiłkami, jednak często, szczególnie u osób dorosłych, obserwuje się jego niedobory. Głównie pojawia się on w jogurtach i przetworach mlecznych, serach, twarogach i jajach, a także rybach i warzywach strączkowych.

Magnez

Magnez obecny jest praktycznie w każdej komórce ciała i pełni niezwykle istotną rolę w całym organizmie. Aktywuje on liczne enzymy, przez co wiele niezbędnych procesów zupełnie nie mogłoby bez niego zajść. Magnez jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni i wzmacnia układ odpornościowy. Objawy jego niedoboru to między innymi częsty ból głowy, ciągłe zmęczenie, drganie powiek i skurcze mięśni.

Magnez pojawia się w licznych suplementach diety, jednak warto dostarczać go przede wszystkim wraz z pokarmami. Pojawia się on przede wszystkim w mleku, jajach, orzechach, sardynkach, roślinach strączkowych i mięsie.

Żelazo

Żelazo jest absolutnie niezbędne dla funkcjonowania organizmu, pracy czerwonych krwinek i ich transportu tlenu po wszystkich komórkach. To jeden ze składników hemoglobiny, bez której czerwone krwinki nie odbędą swojej drogi, a objawem tego zjawiska będzie szybko rozwijająca się anemia.

Żelazo pojawia się w czerwonym mięsie, kurczaku, jajach i rybach, a także kaszy czy fasoli. Suplementację żelaza szczególnie zaleca się wegetarianom, ponieważ w roślinach jest on składnikiem trudno przyswajalnym dla organizmu i to z tego właśnie powodu u nich najczęściej obserwuje się jego niedobory.

Selen

Selen to silny przeciwutleniacz, który dodatkowo działa ochronnie na cały mięsień sercowy, przez co przy jego poważnych i długo utrzymujących się niedoborach wzrasta ryzyko chorób serca. Jest to składnik niezbędny w pracy tarczycy, dlatego jej choroby mogą być jednym z objawów niedoboru tego minerału. Selen współpracuje z witaminą E, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.

Bardzo często obserwuje się zbyt niskie spożycie selenu, dlatego jest to składnik licznych suplementów diety. Jest on obecny przede wszystkim w pełnoziarnistych produktach zbożowych, rybach morskich, głównie tuńczyku i łososiu, orzechach, grzybach, otrębach i kiełkach.