Bakterie w wielkopolskich lodach. Sanepid podał wyniki kontroli

Wielkopolski sanepid podsumował czerwcowe kontrole lodów, jakie sprzedawane są na terenie województwa. Szczególną uwagę zwracano na te na bazie mleka, które podawane są z automatów.

 

Wiosna i lato, a szczególnie miesiące wakacji letnich to czas, w którym spożywanych jest najwięcej lodów. Chęć schłodzenia się w upalne dni słodką przekąską kusi zarówno dzieci jak i dorosłych. By być pewnym, że ta przyjemność nie skończy się problemami zdrowotnymi, pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej regularnie prowadzą kontrole sprzedawanych produktów. Najwięcej próbek pobiera się w miesiącach wakacyjnych, gdy popyt na lody jest największy.

W czerwcu na terenie Wielkopolski pobrano 200 próbek lodów, w tym 160 na bazie mleka z automatu. Zakwestionowano 15 z nich – tych na bazie mleka z automatu. Wykryto w nich zawyżoną liczbę bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Jak wyjaśnia sanepid, takie wyniki to efekt niewłaściwego procesu higieny produkcji lodów.

Sprzęt i urządzenia muszą być regularnie i odpowiednio czyszczone i dezynfekowane.

Nieprawidłowości wykryto na terenie trzech zakładów w powiatach: nowotomyskim, średzkim i konińskim. Wydano w nich decyzje nakazujące unieruchomienie działalności w zakresie produkcji i sprzedaży lodów z automatu do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań lodów i przedstawienia wyników organom nadzorującym.