W imprezie bierze udział 17 restauracji, które są zrzeszone w ramach szlaku „Kulinarny Poznań”. Ci, którzy chcą poznać bliżej ciekawe i nowe techniki przygotowania mięs i ryb koniecznie muszą odwiedzić restauracje: Hugo, Mosaica i Ratuszova. Dominik Narloch, szef kuchni Hugo Restaurant wprowadzi w tajniki gotowania metodą sous vide, czyli gotowania w niskich temperaturach w atmosferze próżniowej. Na przykładzie pstrąga tęczowego zademonstruje wyjątkowe walory smakowe, jakie pozwala uzyskać ta metoda.
W restauracji Mosaica szef Jakub Ignyś zademonstruje autorskie sposoby wędzenia ryb. Skomponuje on na oczach widzów nocne danie składające się z wędzonego dorsza z kaszą pęczak.
W Ratuszovej na Starym Rynku Szef Paweł Grygier uchyli rąbka kuchni molekularnej. Jego pokaz połączy najnowsze osiągnięcia zaawansowanych sposobów i substancji pozwalających na uzyskanie niespotykanych tekstur i smaków w daniach.
Miłośnicy świeżości w kuchni powinni zapamiętać tej nocy Restaurację City Kitchen. Szef Łukasz Grzesik przygotuje tam autorską prezentację zastosowania w kuchni jadalnych kwiatów. Po pokazie będzie można zamówić indywidualne menu degustacyjne np. z udziałem kwiatów.
Tej nocy będzie także można przyjrzeć się z bliska, jak najlepiej przyrządzić homary, czy raki. Te pierwsze przygotuje Szef Platinum Place Restaurant Dominik Brodziak. Wielkopolskie raki znajdą się jako element pokazu kulinarnego Jacka Fededa, który nie tylko opowie o ich właściwościach i sposobach przyrządzania, ale także skomponuje z nich danie w towarzystwie młodego groszku.
Magnesem, aby odwiedzić restaurację Kaskada położoną nad Kiekrzem, będzie całonocny live cooking przyrządzania ryb jeziornych z udziałem Szefa tej restauracji Jarosława Wołyńskiego. Jeśli dodamy, że pokazy te będą odbywały się na pomostach i plaży z jeziorem Kierskim w tle – trudno wyobrazić sobie lepszy plener dla takiego widowiska.
Pozostając w klimacie ryb i owoców morza na Nocnej trasie należy uwzględnić GOKO Restaurację Japońską. Tam Patryk Jerzykowski – szef i sushi master zdradzi tajniki kompleksowego przegotowania sashimi. Są to najwyższej jakości płaty surowej ryby podawane z różnorodnymi dodatkami.
W restauracji włoskiej Milano szef kuchni Marcin Matelski zaprezentuje pokaz przyrządzania Nocnego Dania – tatara z łososia szkockiego z jajkiem przepiórczym. Zwróci on uwagę na możliwości połączenia ryb z produktami wielkopolskimi.
Mistrzem w kwestii przyrządzania dziczyzny jest szef restauracji Le Palais du Jardin Tomasz Fiedorowicz. Opowie on o właściwościach mięs wielkopolskiej dziczyzny oraz zaprezentuje techniki ich obróbki, na przykładzie wątroby z jelenia.
W Zagrodzie Bamberskiej można będzie spróbować swoich sił w przygotowywaniu dań z wielkopolskich składników regionalnych. Pokaz niespodzianka, który zaangażuje przybyłą publiczność, poprowadzi Szef Roman Kosmalski.
Nowością w świecie kulinarnym jest grillowanie na kamieniu wulkanicznym. W Restauracji 3 Kolory Szef Adam Zastróżny zaprezentuje techniki grillowania różnorodnych produktów spożywczych od mięs przez ryby, krewetki na warzywach kończąc.
W Restauracji Cucina Szef Ernest Jagodziński od godziny 20:00 do końca imprezy będzie przygotowywał pierożki z wszystkich stron świata. Rozpoczynając od Italii, a na Chinach skończywszy.
W Cactus Factoria odbędą się aż dwa pokazy. O 19:30: Pollo Con Arándanos, I o 22:30: Fajitas De Res. Szefowa kuchni odczaruje składniki i techniki przyrządzania dań latynoskich.
W BlowUp Hall 5050 odbędzie się pokaz parowania win z potrawami prowadzony przez uznanego znawcę win i sommeliera Bartosza Mikołajczaka.
W Pasteli szef Marcin Michalski pokaże, jak wydobyć pełnię smaków i aromatów z wielkopolskiego królika. Przygotuje on Nocne Danie – Królik na leśnej polanie. Jego podstawowym składnikiem jest comber królika, a kompozycja smakowa opiera się na lekkich dodatkach owocowych.
Podczas nocy obowiązują niższe ceny dodatkowe atrakcje, no i konkurs na najlepsze Nocne Danie. A oto godziny pokazów w restauracjach:
19 Ratuszova, Stary Rynek 55
Podstawy kuchni molekularnej
19 Hugo,ul. Wojskowa 4
Live Cooking: Pstrąg tęczowy gotowany metodą sous vide
19 Pasela Restaurant & Cafe, ul. 23 Lutego 40 (róg Zamkowej)
Live Cooking: Królik na leśnej polanie
19 GOKO Restauracja Japońska,
Pokaz przyrządzania i wyboru najwyższej jakości ryb do sashimi
19.30 Cactus Factoria, ul. Ślusarska 5,
Live cooking: Pollo Con Arándanos
20 Bazar 1838, ul. Paderewskiego 8
Wielkopolskie raki z aromatycznym puree z zielonego groszku. Po pokazie zwiedzanie Sali Białej
20 Blow Up Hall 5050, ul. Kościuszki 42
Degustacja win
20 Cucina, ul. Wyspiańskiego 26A
Live station: Pierożki z różnych stron świata
20 Milano Ristorante, al. Wielkopolska 42
Przyrządzanie Nocnego Dania – tatara z łososia szkockiego z jajkiem przepiórczym
20 Platinum Palace, ul. Władysława Reymonta 19
Live cooking: Homar ze szparagami i sosem szafranowym
21 Zagroda Bamberska, ul. Kościelna 43
Zawody Kulinarne Chef’s Challenge – zapraszamy do udziału! Szczegóły na stronie restauracji
21 3 Kolory cafe grill & restaurant, ul. Wiankowa 3
Techniki grillowania różnych produktów spożywczych na kamieniu z lawy wulkanicznej
21 Przedwiośnie w Gościńcu Sucholeskim, ul. Sucholeska 6
Live cooking: grillowana polędwica z wołowiny wielkopolskiej
21 Mosaica, Plac Andersa 3
Live cooking: wędzony dorsz z kaszą pęczak oraz przybliżenie tajników wędzenia ryb
22 City Kitchen, Wenecjańska 10
Kwiaty w kuchni – autorski pokaz Łukasza Grzesika
22 Bazar 1838, ul. Paderewskiego 8
Ręcznie klejone ravioli faszerowane żółtkami z kury zielononóżki. Po pokazie zwiedzanie Sali Białej
22.30 Cactus Factoria, ul. Ślusarska 5
Fajitas De Res
23 Le Palais du Jardin, Stary Rynek 37
Tajniki przyrządzania wielkopolskiej dziczyzny
Cała Noc Kaskada, ul. Międzyzdrojska 1
Całonocny live cooking na plaży połączony z imprezą w stylu latino