Kontrole weekendowe: inspektorzy wręczali mandaty

10800 złotych – aż tyle musieli zapłacić właściciele i najemcy tych sklepów i barów, które inspektorzy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej ukarali mandatami podczas lipcowych kontroli.

Szczególną uwagę inspektorzy skierowali na obiekty produkcji i obrotu żywności znajdujące się w miejscowościach wypoczynkowych oraz przy trasach turystycznych. W sumie przeprowadzono 524 kontrole, w trakcie których nałożono 54 mandaty karne na kwotę 10800 złotych oraz wszczęto 16 postępowań administracyjnych.

Wśród najczęściej występujących nieprawidłowości wymienić można: brak aktualnych orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych, wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po upływie terminów przydatności do spożycia, brak czystości i porządku w obiektach, brudne powierzchnie robocze wykorzystywane podczas produkcji posiłków, brudne zamrażalki, lodówki, brak bieżącej i ciepłej wody na stanowisku mycia sprzętu produkcyjnego oraz w toalecie, nieczynna chłodziarka, brak możliwości mycia rąk, brak umywalki, uszkodzona bateria, brak zachowanej segregacji artykułów żywnościowych w urządzeniach chłodniczych, zniszczone i brudne urządzenia i sprzęty produkcyjne przechowywane w niewłaściwych miejscach, zniszczony sprzęt produkcyjny (deski, noże, tarki) oraz wafelki do lodów narażone na zanieczyszczenia zewnętrzne.

W czerwcu i lipcu przeprowadzono 642 kontrole, w trakcie których nałożono 65 mandatów karnych na kwotę 13400 złotych oraz wszczęto 21 postępowań administracyjnych.