Jak wypadły letnie kontrole barów i sklepów?

1045 kontroli, 110 mandatów karnych na kwotę 24100 złotych i 45 postępowań administracyjnych – to efekt kontroli inspektorów stacji sanitarno-epidemiologicznych w letnie weekendy.

Przez całe wakacje pracownicy powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych województwa wielkopolskiego przeprowadzali  kontrole sanitarne. Szczególną uwagę skierowano na obiekty produkcji i obrotu żywności znajdujące się w miejscowościach wypoczynkowych oraz przy trasach turystycznych.

Wśród najczęściej występujących nieprawidłowości wymienić można: brak aktualnych orzeczeń lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych, wprowadzanie do obrotu środków spożywczych po upływie terminów przydatności do spożycia, brak czystości i porządku w obiektach, brudne powierzchnie robocze wykorzystywane podczas produkcji posiłków, brudne zamrażalki, lodówki, brak bieżącej i ciepłej wody na stanowisku mycia sprzętu produkcyjnego oraz w toalecie, nieczynna chłodziarka, brak możliwości mycia rąk, brak umywalki, uszkodzona bateria, brak zachowanej segregacji artykułów żywnościowych w urządzeniach chłodniczych, zniszczone i brudne urządzenia i sprzęty produkcyjne przechowywane w niewłaściwych miejscach, zniszczony sprzęt produkcyjny (deski, noże, tarki) oraz wafelki do lodów narażone na zanieczyszczenia zewnętrzne.

W sumie przeprowadzono 1045 kontroli, w trakcie których nałożono 110 mandatów karnych na kwotę 24100 złotych oraz
wszczęto 45 postępowań administracyjnych.