Na całodniową imprezę pod tytułem “Program: Kresy” zaprasza miłośników tradycyjnej kuchni znana z kulinarnych poszukiwań śródecka restauracja Vine Bridge. W arkana kuchni kresowej wprowadzać będzie utalentowana wileńska kucharka Zita Krajevska. Na wszystkich chętnych będzie czekał suto zastawiony stół ze specjałami kuchni kresowej (cepeliny, kibinaje, kakory i inne pyszności).
Nad pomysłem przywracania dań i tradycji kulinarnych zespół Vine Bridge pracował od kilku miesięcy. Na początek przypomniane zostaną ciasta obrzędowe Kresów, będącą żywą kiedyś tradycją. Będą więc korowaje, ale także stuliściany, sodziaki i mrówkowce.
W ramach “Programu: Kresy” planowane są także prezentacje Wielkopolski, Kujaw.
– Zależy nam na wskazaniu i podkreśleniu odrębności polskiej kuchni i zachowaniu jej szczególnego charakteru. Stąd też kolejna inicjatywa Vine Bridge, nazwana Kuchnią Odnalezioną, polegająca na gromadzeniu oryginalnych, domowych przepisów kulinarnych, kiedyś skrzętnie zapisywanych przez nasze babcie, matki, a potem gdzieś traconych; ich publikacji i ochronie przed zanikaniem. Kuchnia to część naszej kultury i tożsamości, wyróżnik w postępującej unifikacji. Trzeba ją chronić, udostępniać i kultywować – mówi Jarosław Ludwicki, inicjator “Programu: Kresy”.
Organizatorem “Programu: Kresy” jest restauracja Vine Bridge, która zaprasza na Most Jordana 21.września na godz.11.00.