Restaurant Day: deszczowo i smacznie

Muffiny i tarty – to zdecydowany hit kolejnej edycji Restaurant Day. Choć pogoda nie rozpieszcza, amatorów słodkich i słonych wypieków nie brakuje. Co jeszcze prócz słodyczy możecie spotkać w jednodniowych restauracjach? 

Restaurant Day to inicjatywa grupy Finów, którzy w 2011 roku wpadli na pomysł „jednodniowych restauracji”. Pomysł spodobał się na tyle, że bardzo szybko moda na jednodniowe lokale opanowała cały świat. Co czeka nas w 10. edycji Restaurant Day?

Przede wszystkim muffinki. Babeczki, które niedawno skradły serca milionów początkujących kucharzy, można spotkać nie tylko w słodkiej wersji. Dla odważnych są babeczki paprykowe lub z nadzieniem z cukinii. Wytrawna wersja może rzucić nowe światło na ten prosty w przygotowaniu smakołyk. Przekonacie się o tym dzięki Dolinie Muffinków, która spotkać możecie na 27 Grudnia, naprzeciwko Placu Wolności. Również osoby, które nie mogą spożywać dużej ilości cukru, znajdą coś dla siebie.

Podobnie jest z tartami. Prócz wypełnionych owocami możemy trafić na tarty szpinakowe z dodatkiem gruszki i sera pleśniowego czy tarty nadziane karmelizowaną cebulką. W tradycyjnych, słodkich wersjach królują truskawki. Proste kruche ciasto z serkiem mascarpone i świeżymi owocami jest świetnym pomysłem na słodką przekąskę. Czujecie nadchodzący głód? Ciuciu Paj, które przygotowało te pyszności, znajdziecie na Świętym Marcinie, w kinie Muza.

Moli książkowych zapraszamy do Małego Książka znajdującego się Za Bramką, niedaleko placu Bernardyńskiego. W antykwariacie znajdziecie tym razem nie tylko strawę dla ducha, ale również dla ciała: kanapki i drobne przekąski inspirowane klasykami literatury. Przekonacie się, jak za pomocą smaku opowiedzieć o przygodach Robinsona Crusoe czy Bridget Jones.

Mili, które swoją siedzibę ma na jednym z podwórzy na Garbarach, nie ogranicza się tylko do słodyczy. Słodkie i słone tarty, koperty z cienkiego ciasta wypełnione wiosennymi warzywami, a może kawałek wołowej pieczeni i hummus? To tylko część z pysznej oferty przygotowanej przez pasjonatów kuchni.

W Wielkim Żarciu na Zamkowej na kilka godzin zagości Merinda ze swoimi tacos, a Insulina pomoże wam osłodzić sobie życie. Wszystkich wegan zapraszamy na wege-piknik zorganizowany przez Kuchnię z Zasadami. Weganie znajdą coś dla siebie również na Świętym Marcinie – tu Sweet Grass zaprasza na wegański lunch.

Na Ewangelickiej, w siedzibie Kontenerów, znajdziecie szeroki wybór pyszności przygotowanych przez Foodist, Maleństwo, Olę i Tatianę z The Cook Together. Słodki Pamper z pewnością poprawi wam humor swoimi słodyczami, a Ania i Mati z HandCake poczęstują was swoimi domowymi wypiekami.

Mieszkańców Jeżyc zapraszamy na Wawrzyniaka do International Bistro Jeżyce, gdzie znajdziecie potrawy ze Sri lanki, Uzbekistanu czy Węgier. Spragnieni dodatkowych wrażeń powinni zajrzeć do Coś dla ducha, coś dla brzucha, znajdującego się także na Wawrzyniaka. Tam prócz Restaurant Day odbywać się będą również Targi Rzemiosła. Na Mickiewicza Na Cztery Ręce zagra pysznie, zdrowo i domowo.