Dobre Smaki od 14 sierpnia w Poznaniu!

Pierwsze, na co z pewnością trafią miłośnicy dobrego jedzenia i picia, to jarmark na Starym Rynku. I słusznie, bo tu będzie działo się najwięcej i przez cały czas festiwalu, czyli do 17 sierpnia, będzie można tu znaleźć i wypróbować coś ciekawego. Będzie więc Strefa Wielkopolskich Smaków, gdzie będzie można spróbować specjałów naszej własnej kuchni od […]

Pierwsze, na co z pewnością trafią miłośnicy dobrego jedzenia i picia, to jarmark na Starym Rynku. I słusznie, bo tu będzie działo się najwięcej i przez cały czas festiwalu, czyli do 17 sierpnia, będzie można tu znaleźć i wypróbować coś ciekawego. Będzie więc Strefa Wielkopolskich Smaków, gdzie będzie można spróbować specjałów naszej własnej kuchni od świni złotnickiej poczynając na pyrach kończąc…

Będzie oczywiście konkurs na najlepszą nalewkę – to już jego ósma edycja konkursu, a warto przypomnieć, że był to pierwszy konkurs w Polsce, który zaprezentował to, co w warunkach domowych potrafią stworzyć nasi rodacy. Nadal, chociaż jest to już najbardziej prestiżowy, bo najstarszy konkurs w Polsce, może w nim wziąć udział każdy, kto domowymi sposobami według starych rodzinnych receptur, autorskich lub wyszperanych w książkach przepisów wytwarza tradycyjne nalewki. Warto pochwalić się skarbami z domowej spiżarni, bo jak mawia Piotr Bikont, przewodniczący kapituły konkursu: „Dobra nalewka, to słońce zamknięte w butelce”.

Mistrza nalewki 2014 poznamy 16 sierpnia około godziny 20.30 – wtedy jury ogłosi werdykt konkursu na głównej scenie festiwalu. Swoją nagrodę w tym konkursie przyznaje też starosta powiatu poznańskiego – oczywiście za najlepsza nalewkę powstałą w powiecie…

Zwolenników konkretów na pewno spodoba się konkurs “Golonka po Wielkopolsku 2014”. Jury będzie tu szukało najlepszej golonki przygotowanej według tradycyjnego przepisu i według najlepszych wielkopolskich tradycji – klasyczna golonka po wielkopolsku to ta peklowana w  zalewie a następnie gotowana w warzywnym wywarze. Zgodnie z tradycją towarzyszy jej chrzan i puree z grochu. Ale, jak zapewniają organizatorzy, doceniona zostanie też inwencja twórcza szefów kuchni i ich nowatorskie podejście do tematu. Konkurs odbędzie się także 16 sierpnia, a w jury zasiądą między innymi Piotr Bikont i Robert Makłowicz. Wyniki zostaną ogłoszone 16 sierpnia o 18 na scenie głównej.

Także w sobotę odbędzie się V Poznański Bieg Kelnerów Vine Bridge – kelnerzy i kelnerki z wielkopolskich restauracji pokażą, jak szybko da się przebiec po Starym Rynku. Dyscypliny biegowe są dwie: Bieg Główny (dla panów) i Bieg na Szpilkach (dla pań). Uczestnicy pokonują dystans przypisany swojej kategorii z atrybutem dostarczonym przez organizatora. Każdy bieg poprzedzony jest zabawową rozgrzewką dla uczestników. Na najlepszych czekają nagrody! W tym roku także nowość: Bieg Blogerów (kulinarnych i restauracyjnych).

Jednym ze specjalnych gości festiwalu będzie Robert Makłowicz, który tym razem będzie propagował wina. W roli konesera i propagatora najlepszych europejskich tradycji winiarskich poprowadzi uroczystą kolację w restauracji Concordia Taste oraz dwa laboratoria smaku dotyczące win z terenów niegdyś należących do Austrowęgier.
– Francja była, jest i pozostanie najważniejszym winiarskim krajem świata – mówi sam Makłowicz. – Europa Środkowa natomiast – co pokazują choćby przykłady Austrii i Węgier – to wschodząca gwiazda światowego winiarstwa. Często są to miejsca jakże bliskie naszych granic, zatem zgodnie z regułą terroir tamtejsze wina pasują idealnie i do polskiej kuchni.

Bilety na laboratoria Smaku z Robertem Makłowiczem (40 zł) rezerwować można pisząc na adres kontakt@ofds.pl .  

Zobaczcie dokładny program festiwalu!