Smaki Regionów to wydarzenie w Poznaniu już znane i lubiane. Od kilku lat towarzyszy targom Polagra, i z roku na rok się rozrasta. W tym roku wśród wystawców są przedstawiciele 7 regionów zagranicznych (m.in. Turcji i Węgier, a samo stoisko Wielkopolski ma ponad 350 metrów kwadratowych powierzchni, na której wystawia się 41. wystawców.
Nowością w tym roku jest program edukacyjny Stowarzyszenia Polska Ekologia, które w specjalnie zaaranżowanej strefie zachęca do spożywania owoców i warzyw. Dla dzieci tradycyjnie już przygotowana została minipiekarnia, gdzie najmłodsi mogą przygotować pieczywo od podstaw.
Te targi obfitują również w kulinarne inspiracje wywodzące się z lokalnych tradycji poszczególnych regionów. Wszystko za sprawą sceny kulinarnej, na której zaproszeni szefowie kuchni prezentują niezwykłe smaki Pomorza i Wielkopolski.
Stoisko Wielkopolski prezentuje jednak nie tylko lokalne produkty, ale też rarytasy z… Korei Południowej. Wszystko za sprawą producentów z regionu Chungcheongnam-do, którzy na Smaki Regionów przywiozą hangwę, czerwony żeńszeń, suszony imbir z cukrem oraz lokalny alkohol wytwarzany z jabłek (chusa).
Regionalne smakołyki można podziwiać (i kupować) tuż przy… wikingach z województwa Zachodniopomorskiego, którzy otworzyli swoją wioskę na targach. Tam zaś prezentują bartnictwo, wytwarzanie filcu, tkactwo oraz… walki.
Targi Smaki Regionów potrwają w hali 3A do 22 września, wstęp jest darmowy. Targowe stoiska można odwiedzać w godzinach od 9 do 17.