“Polska wieś to skarb, który jest tuż obok, niemal na wyciągnięcie ręki. Wypoczynek na wsi to czyste powietrze, piękny krajobraz i smaczne jedzenie. To czas spędzony blisko natury
“Pandemia zmieniła nasze życie. Nie wiadomo jak długo będzie trwało zagrożenie, ale przestrzeganie wszystkich zaleceń sanitarnych, pozwala ograniczać ilość zarażeń. Najwyższym wyzwaniem jest teraz zwykła ludzka solidarność – zaznaczył szef resortu rolnictwa.
“Zachęcam wszystkich do skorzystania z oferty gospodarstw agroturystycznych. Dają one możliwość wypoczynku całym rodzinom, bez ścisku, tłoku – od Bałtyku po Tatry i od Odry po Bug. To nie tylko kontakt z naturą, ale też z tradycją i kulturą, w tym z naszym dziedzictwem kulinarnym. W takich miejscach zjemy nasze ulubione potrawy, skosztujemy naturalnych produktów, pochodzących z okolicznych gospodarstw” – apeluje Ardanowski.
Minister podkreślił, że wybór oferty agroturystycznej to właśnie przejaw solidarności. To budowa nowych więzi społecznych i zrozumienia wzajemnych zależności. To wreszcie przejaw współczesnego patriotyzmu, patriotyzmu konsumenckiego.
“Zapraszam do gościnnych gospodarstw agroturystycznych na dobry wypoczynek, na rozkoszowanie się specjałami polskiej kuchni. Zachęcam do odkrywania uroków polskiej wsi” – napisano w apelu.
Turystyka wiejska zaczęła się rozwijać na początku lat ’90 XX wieku.
W roku 1990 było tylko 590 gospodarstw agroturystycznych, a w 2009 r. było już 5 473 kwater z blisko 57,1 tysiącami miejsc noclegowych.
W 2018 r. średnio w Polsce na 100 km kw. przypadało 3,5 turystycznych obiektów noclegowych (posiadających 10 lub więcej miejsc noclegowych). Wśród turystycznych obiektów noclegowych w Polsce dominują obiekty hotelowe, stanowiące 37,7 proc. ogółu obiektów. Kolejną znaczącą grupę stanowią pokoje gościnne i kwatery agroturystyczne (27,5 proc. wszystkich obiektów w kraju).
Najpopularniejszą formą wypoczynku na obszarach wiejskich jest oczywiście agroturystyka, czyli idea spędzania czasu wolnego w gospodarstwach rolnych, gdzie nadal produkcja rolnicza i hodowla zwierząt wyznacza rytm życia.
Na koniec grudnia 2019 r. było zarejestrowanych w Polsce 8129 gospodarstw agroturystycznych (dane GUS), w których było ponad 91,9 tys. miejsc noclegowych. Prawie 40 proc. gospodarstw agroturystycznych w Polsce jest się w województwach: małopolskim, podkarpackim i warmińsko-mazurskim. Najmniej zaś w województwach: łódzkim, opolskim i lubuskim.
Kwatery agroturystyczne są w dużej mierze obiektami sezonowymi, dlatego najwięcej turystów korzysta z nich w miesiącach wakacyjnych (lipiec i sierpień). Polskie gospodarstwa agroturystyczne oferują głównie (w 70-80 proc.) zakwaterowanie w pokojach (kwaterach) gościnnych, w znacznie mniejszym stopniu w samodzielnych mieszkaniach i domach oraz na polach namiotowych. Średnio jeden obiekt agroturystyczny liczy 5 pokoi z 10 miejscami noclegowymi (5 pokoi dwuosobowych).
Baza agroturystyczna oferuje różne standardy użytkowe i jakościowe świadczonych usług. W chwili obecnej istnieją liczne inicjatywy na poziomie lokalnym czy regionalnym związane z systemami certyfikowania obiektów oraz ofert turystyki wiejskiej.
Jednak – jak wskazuje resort rolnictwa – w dobie pandemii powinniśmy kierować się sprawdzonymi systemami certyfikacji, za którymi stoją ogólnopolskie instytucje i organizacje o ugruntowanej pozycji nie tylko w kraju, ale i za granicą. Należą do nich Polska Organizacja Turystyczna oraz Polska Federacja Turystyki Wiejskiej “Gospodarstwa Gościnne”,
Ministerstwo rolnictwa mając na celu kreowanie wizerunku obszarów wiejskich, jako turystycznego rynku oferującego zróżnicowane i całoroczne atrakcje oraz podnoszenie rangi turystyki wiejskiej i agroturystyki w środowisku sektora turystycznego, od 2016 r. realizuje projekt “Odpoczywaj na wsi”.