Tereny nadwarciańskie to jedne z najpopularniejszych miejsc rekreacji poznaniaków. Są tam wyznaczone m.in. miejsca do grillowania i spożywania alkoholu. W miejscach, w których można rozpalać grille, znajdują się także specjalne pojemniki na popiół – by w bezpieczny i prawidłowy sposób pozbyć się go podczas sprzątania miejsca spędzania czasu.
Niestety, okazało się, że nie wszyscy rozumieją ideę pojemników, a także podstawowe zasady bezpieczeństwa i działań z ogniem. W weekend strażnicy z Referatu Wilda interweniowali w sprawie płonącego śmietnika. W okolicy widoczne było duże zadymienie.
Okazało się, że do pojemnika na popiół z grilla ktoś wrzucił resztki rozżarzonego węgla i papierowe tacki. Żadna z tych rzeczy nie powinna się tam znaleźć, a w połączeniu skutkowały płomieniem. Pojemnik rozgrzał się do niebezpiecznej temperatury.
Strażnicy przy użyciu gaśnicy samochodowej ugasili pożar.
Podczas wiosenno-letniego relaksu połączonego z grillowaniem czy robieniem ogniska należy pamiętać o zasadach obchodzenia się z ogniem i bezpiecznego jego gaszenia, by nie stwarzał zagrożenia.
Jednocześnie strażnicy przyznają, że opisana interwencja była wyjątkiem, ponieważ większość osób stosowała się do zasad grillowania.