Drożyzna z każdej strony. Prowadzenie restauracji staje się nieopłacalne

Na każdym kroku, za każdym rogiem drożyzna towarzyszy nam wszystkim. Od zakupów na bazarze, przez wizytę u fryzjera, po szkołę nauki jazdy. Wszędzie tam ceny są wyższe z miesiąca na miesiąc. A jeśli będziemy chcieli zaoszczędzić trochę czasu i zjeść w ulubionych restauracjach, to też możemy mieć problem. Ich właściciele, przez rosnące koszty, często są zmuszeni do zamykania swoich biznesów.

“Przyszedł moment, że powiedzieliśmy sobie – no nie, musimy to zamknąć. Całą swoją miłość i pasję zamknęłyśmy w ciągu tygodnia”

 mówi Katarzyna Butrymowicz właścicielka restauracji 

 

Inni restauratorzy zwracają także uwagę, że ceny potraw są nieadekwatne do kosztów ich wyprodukowania.

Obawy przed zimą towarzyszą także szkołom nauki jazdy.


“Ta zima to będzie prawdziwy sprawdzian dla nas, bo w gospodarstwach domowych, gdzie ludzie muszą zapłacić za kredyt, za ogrzewanie może się okazać, ze wysłanie domownika na kurs będzie kosztem zbędnym “

powiedziała Agnieszka Głażewska, właścicielka szkoły nauki jazdy