Goriziana Caffe to rodzinna firma z południowo-wschodnich Włoch, z miejscowości Gorizia, niedaleko granicy ze Słowenią. Jej 50-letnie doświadczenie pozwala dostarczać klientom najwyższej jakości produkty, będące odpowiedzią na ich potrzeby.
Firma działa w ponad 30 państwach na świecie i właśnie przyszedł także czas na Polskę. Szczególnie dużo uwagi poświęca kawom Bio, ale w ofercie ma także wszelkiego rodzaju klasyczne kawy, zarówno mielone jak i ziarniste. Skąd pomysł na podbicie serc polskich odbiorców?
„Widzimy ogromny potencjał firmy wchodząc na rynek polski, ale jednocześnie chcemy pokazać, jak szeroką mamy ofertę” – wyjaśnia Agnieszka Bonikowska z Goriziana Caffe.
Kawa pochodzi z różnych plantacji Ameryki Południowej, głównie Peru i Ekwadoru. To specjalnie wyselekcjonowane ziarna, które spełnią oczekiwania klienta. Jak podkreśla Agnieszka Bonikowska, Goriziana Caffe stawia na jakość i odpowiedni proces produkcji. Wyjaśnia, że szczególnie dużo uwagi należy poświęcić na zapewnienie odpowiedniego smaku i aromatu, ponieważ naturalnym jest, że po otwarciu mieszanki kawowej traci ona ok. 20% pierwotnego aromatu. Właśnie dlatego ważne jest, by zapewnić takie ziarna, które mają go odpowiednio dużo.
Co można znaleźć w ofercie firmy? Poza klasycznym podziałem na kawę mieloną i ziarnistą klienci mogą wybierać także spośród tych w kapsułkach biodegardowalnych. Ciekawe są także kawy z dodatkiem czekolady czy karmelu. Cała oferta dostępna jest na stronie internetowej firmy.
Goriziana Caffe dobrze zadomowiła się także w sektorze HoReCa (hotele-restauracja-catering), ale przedstawicielom firmy zależy, by trafić do klientów indywidualnych. Kawy można kupić także na trwających do soboty, 25 lutego, Eco Targach w Atrium Starego Browaru.