Trzy restauracje ze Starego Browaru w rankingu kultowego przewodnika kulinarnego Gault&Millau 2019

Już po raz piąty w Gdańsku wręczono polskie nagrody jednego z najbardziej prestiżowych przewodników kulinarnych, Gault&Millau. Wyróżniono nie tylko szefów kuchni, ale także najlepsze restauracje w Polsce. Wśród tego wyjątkowego grona znalazły się działające w Starym Browarze Projekt Kuchnia, Piano Bar Restaurant&Cafe oraz Restauracja Blow Up Hall 5050. 

W tym roku jury wybierające najlepsze restauracje, doceniło smak i kunszt trzech gastronomii, które swoje dania serwują w Starym Browarze. Projekt Kuchnia, Piano Bar Restaurant&Cafe oraz Restauracja Blow Up Hall 5050 znalazły się na liście najbardziej polecanych kulinarnych miejsc na mapie Polski. Projekt Kuchnia debiutuje w tegorocznym przewodniku.

Projekt Kuchnia po raz pierwszy pojawił się w rankingu wyróżnionych restauracji w żółtym przewodniku Gault&Millau. Ogromnie cieszy nas fakt, że praca naszego zespołu kucharzy, na czele którego stoi szef kuchni Emil Klimas została. Szczególne podziękowania należą się naszym gościom, którzy tak licznie odwiedzają Kuchnię, co daje nam dużo motywacji do pracy.

 mówi manager restauracji Projekt Kuchnia, Grzegorz Kluska.

Projekt Kuchnia to autorski projekt restauracji slow food Anety Goli znawczyni i ekologicznych i lokalnych produktów, które można kupić również w w delikatesach przy restauracji. W  pastelowych wnętrzach Projektu Kuchnia spróbować można sezonowo zmieniających się dań przygotowanych z naturalnych składników. Projekt Kuchnia słynie z pierogów ruskich, schabowego ze świni złotnickiej, rosłu z domowymi kluskami i marchewką oraz słodkich deserów bezowych. Sezonowo na Dziedzińcu w Starym Browarze działa również Lodovnia, autorski pomysł właścicielki Projektu Kuchnia, łączący kolorowe, francuskie makaroniki z doskonałymi, ręcznie robionymi lodami i owocami.

Wśród laureatów rankingu znalazł się także jeden z najlepszych lokali fine dining w Polsce, Restauracja Blow Up Hall 5050. Stanowisko szefa kuchni piastuje tutaj Tomasz Purol – zwycięzca V edycji programu Top Chef oraz dwukrotny laureat Kulinarnych Pucharów Polski. Skosztować tu można przede wszystkim dań kuchni europejskiej oraz sezonowych polskich potraw.

Wyróżniony został także Piano Bar Restaurant&Cafe, lokal serwujący włoskie i śródziemnomorskie dania w tym ręcznie robione makarony oraz elementy kuchni polskiej. Klienci cenią  tutaj imponującą kartę win, zawierającą wyszukane indeksy z całego świata. Otrzymane nominacje to ogromny sukces restauracji, których kolebką od samego początku był Stary Browar. Stary Browar to jedna z najlepszych miejscówek kulinarnych Poznania – działa tu6 autorskich restauracji i 8 kawiarni, także lokale fast food & casual oraz kluby i bary. Żółty przewodnik Gault&Millau wraz z listą wszystkich laureatów dostępny jest w księgarniach Empik w cenie 59,90 zł.

Stary Browar jest współczesnym centrum mixed-use: handlowym, kulturym w sercu Poznania, odwiedzanym każdego roku przez około 9 milionów osób. Znajduje się tu ponad 200 sklepów (w tym wiele butików polskich projektantów i kilkadziesiąt marek premium), przestrzenie wystawiennicze i eventowe, najnowocześniejsze w Polsce Multikino, kluby muzyczne, 5-gwiazdkowy hotel butikowy Blow Up Hall 5050, oraz 4-hektarowy park, w którym latem odbywają liczne bezpłatne wydarzenia Spacerując po Starym Browarze można podziwiać dzieła Igora Mitoraja czy Alessandro Mendiniego ze zbiorów Pani Grażyny Kulczyk – twórczyni Starego Browaru, cenionej na świecie kolekcjonerki. Stary Browar tomanifest miejskiego życia: oferujący liczne okazje do jakościowego spędzania czasu: shopping, wystawy, koncerty, pokazy mody, spotkania autorskie, warsztaty, relaks w parku. Codziennie.