REKLAMA: Moda na zdrowe jedzenie – tylko Vitacorn!

Coraz więcej osób zwraca uwagę na to co je i patrzy na etykiety wybieranych produktów. Zaufaniem cieszą się produkty oznaczone znakami gwarantującymi jakość. Jednym z nich jest znak “Jakość Tradycja” przyznawany przez ministra rolnictwa. W tym roku został on przyznany produktom firmy Vitacorn.

Vitacorn to firma rodzinna funkcjonująca od 1988 roku. Zakład produkcyjny jest położony w powiecie gnieźnieńskim, woj. wielkopolskie. To tam wytwarzane są wysokiej jakości oleje pozyskiwane z wielu surowców oleistych.

Oleje powstają na bazie surowca starannie dobranego pod względem jakości, dostarczanego od lat przez stałych, współpracujących z firmą, producentów rolnych. Vitacorn produkuje olej rzepakowy, olej z pestek dyni, sezamowy, słonecznikowy, z orzechów włoskich oraz olej lniany “złocisty” i “wielkopolski”. To właśnie podczas tegorocznych targów Smaki Regionów znakiem “Jakość Tradycja” zostały wyróżnione oleje Vitacorn: olej z pestek dyni i olej rzepakowy. Oleje o niezwyklej barwie i naturalnym, charakterystycznym dla danego surowca, zniewalającym zapachu – nadają potrawom wysublimowany smak.

Ważnym aspektem jest to, że oleje te dzięki tradycyjnemu wytwarzaniu i szczególnej dbałości o dobór jakościowo odpowiednich surowców posiadają nie tylko walory smakowe, ale i spokojnie można by nazwać je tymi które zaliczane są do kategorii zdrowej żywności.

Oleje Vitacorn dla smaku, dla zdrowia…
Olej z pestek dyni ma działanie profilaktyczne – zapobiega występowaniu zaburzeń gruczołu krokowego u mężczyzn, reguluje prawidłową gospodarkę cholesterolu we krwi. Oleju z pestek dyni, tak jak innych bio-olejów używa się do surówek, sałatek, jaj, mięsa i zakąsek na zimno.

Znany od lat olej z rzepaku niezbędny do życia i prawidłowej przemiany metabolicznej (z uwagi na zawartość kwasów omega 3 i omega 6 w proporcjach najlepiej przyswajalnych przez organizm człowieka), stabilizuje między innymi poziom cukru we krwi.  Przez lata niedoceniany – w istocie nadaje się znakomicie do surówek, sałatek, majonezów, sosów, zup, ryb a także do gotowania i krótkotrwałego smażenia.

Vitacorn oferuje także olej sezamowy, z orzecha włoskiego, ostropestu, lniany  i wiele innych, które wzbogacają smak  i aromat potraw, a także wpływają korzystnie na zdrowie.

Więcej o olejach i zdrowej żywności marki Vitacorn