Kulinarny Poznań zaprasza na owoce morza!

Są zdrowe, pyszne, mają mało kalorii – a jednak poznaniacy nie sięgają po nie zbyt chętnie. Mowa o owocach morza, które będą głównym bohaterem kolejnego apetycznego wydarzenia organizowanego przez Kulinarny Poznań. jest szansa na zmianę przyzwyczajeń…

W marcu będą się odbywały pokazy i warsztaty, a w kwietniu przez cały miesiąc mieszkańcy będą mieli niepowtarzalną okazję skosztowania owoców morza w autorskim wydaniu mistrzów kuchni poznańskich restauracji działających w ramach szlaku Kulinarny Poznań. Jest ich niemal dwadzieścia i w każdej z nich kwietniowi goście znajdą wyjątkowe menu składające się z trzech dań  – wszystkie oczywiście z ryb i owoców morza – w jednej, bardzo atrakcyjnej cenie: 58 złotych.

Już 19 marca zaczynają się natomiast w wybranych restauracjach specjalne panele testowe, podczas których zaproszone osoby będą miały możliwość wcześniejszego przetestowania kreacji przygotowanych przez szefów kuchni. Zaproszenia na test-panele może zdobyć każdy – wystarczy obserwować facebookowy profil Kulinarnego Poznania, gdzie na bieżąco ogłaszane będą konkursy, w których zdobyć można będzie wejściówkę na przedpremierową degustację, m.in. w takich restauracjach jak ENJOY. (19 marca), 3 KOLORY (20 marca), MIELŻYŃSKI (21 marca), HUGO RESTAURANT (24 marca) czy KYOKAI SUSHI BAR (31 marca).

W restauracji ENJOY., prowadzonej przez Dominika Brodziaka, jednego z najbardziej utytułowanych szefów kuchni w kraju, zdobywcę prestiżowych nagród i wyróżnień, skosztować będzie można m.in. ośmiornicy, małży czy kalmarów z dodatkiem szafranu. Adam Zastróżny, szef kuchni restauracji 3 KOLORY, uraczy uczestników test-panelu kompresowanymi w limonce i estragonie przegrzebkami z chorizo, krewetkami tygrysimi na musie z makreli czy doradą w mleczku kokosowym na aromatycznym risotto. Znany z doskonałych win i jakościowej kuchni MIELŻYŃSKI WINE BAR zaskoczy gości autorskimi kreacjami szefa Tomasza Owczarza – carpaccio z tuńczyka, mulami z pomidorami i koprem włoskim czy filetem z dorsza z jamón serrano.

Dominik Narloch, szef kuchni HUGO RESTAURANT, specjalnie na kwietniowy „Sezon na Owoce Morza” przygotował tatar z przegrzebek z emulsją z rukwi wodnej i miodem truflowym, baby kalmary z kremem szafranowym i żelem z krwistej pomarańczy oraz linguine z mięsem kraba z kompresowanym ogórkiem i pianą z wasabi. KYOKAI SUSHI BAR, na co dzień słynący ze znakomitego sushi, podczas kwietniowego wydarzenia zaskoczy gości autorskimi kreacjami japońskiej kuchni ciepłej. Łukasz Tomaszewski, szef kuchni KYOKAI, przygotuje: krewetki z kwiatem lotosu, rzepą, ogórkiem, ikrą łososia i sosem sezamowym, fish balls (pastę rybną w cieście panko) z kalmarami i sosem sweet chilli oraz halibuta z wakame, prażonym ryżem i sosem sancho miso.

To jedynie początek długiej i smakowitej listy wyjątkowych kreacji, które przez cały kwiecień czekać będą na gości w wybranych restauracjach Kulinarnego Poznania. Miłośnicy autorskiej kuchni będą mogli skosztować również m.in.: ika oisuta sosu – kalmary w aksamitnym sosie ostrygowym, w koszyczku z ciasta spring roll z okrą oraz ryżem barwionym tuszem kałamarnicy, z kiełkami groszku i płomiennicą zimową (wg przepisu GOKO RESTAURACJI JAPOŃSKIEJ), omułki z serem herbowym i kaparami czy karmazyn ze szpekiem, puree z kalarepy i mrożonym olejem lnianym (wg przepisu Dawida Wysockiego, szefa kuchni GUSTO FOOD & WINE), krewetek po tajsku lub tradycyjnego chowdera z owocami morza i marynowanymi szyjkami rakowymi (wg przepisu Marcina Michalskiego z RESTAURACJI PASTELA), kalmarów duszonych w białym winie podanych na czarnym risotto czy muszli św. Jakuba na grzance w sosie cytrynowym z prażonymi migdałami (autorstwa Roop Lal Balu, szefa kuchni restauracji PIANO BAR).

Kwietniowy “sezon na owoce morza” to pierwsze z nowego cyklu czterech miesięcznych wydarzeń kulinarnych poświęconych najwyższej jakości produktom sezonowym. Oprócz owoców morza amatorzy sezonowych smaków będą mogli spróbować także w czerwcu szparagów, we wrześniu gęsi, kaczek i bażantów, a w październiku – grzybów i darów wielkopolskich lasów…