Spotkania ze znanymi blogerami i piwowarami z niewielkich browarów rzemieślniczych, degustacje piw uwarzonych w dziesiątkach miejsc w Polsce i na świecie oraz przysmaków idealnie pasujących do bursztynowego napoju – to atrakcje, jakie dla zwiedzających szykują organizatorzy targów. To wyjątkowe wydarzenie łączące charakter imprezy targowej ze świętem, podczas którego celebruje się jeden z najstarszych trunków na świecie. Przez trzy dni na targach będzie można spróbować szerokiej gamy stylów: od piwa grodziskiego do portera bałtyckiego, od lagera nowozelandzkiego do india pale ale.
Oprócz możliwości poszerzenia swojej wiedzy podczas spotkań z szeregiem profesjonalistów, targi będą także prawdziwą ucztą dla zmysłów i okazją do spróbowania najwyższej jakości produktów: aromatycznych serów, tradycyjnych wędlin, pieczonych kasztanów oraz jednych z najlepszych burgerów w Poznaniu. Co ciekawe, na targach po raz pierwszy na większą skalę w Polsce będzie dostępna jedna z najlepszych szklanek do sensoryki piwa – IPA GLASS.
W sobotę warto zajrzeć na VI Poznański Konkurs Piw Domowych – tradycyjnie już organizowany przez Wojciecha Szałę, a w tym roku współorganizowany przez nowo powstały Wielkopolski Oddział Terenowy PSPD (Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych). Ogłoszenie wyników konkursu odbędzie się w sobotę po południu. Tego dnia, od godziny 10, będzie trwała Giełda Birofilistyczna.
Poznańskie Targi Piwne będą otwarte dla zwiedzających od piątku 14 listopada do niedzieli 16 listopada 2014 r. Wstęp: 5 zł. W niedzielę będzie można zwiedzić imprezę za darmo.
SOBOTA, 15.11
10.00 Otwarcie Targów.
10.00 – 15.00 Giełda Birofilistyczna
12.00 Kurs sensoryczny, cz. I
13.00 Blind test (zapisy na miejscu)
14.00 Jak docenić piwo? Marcin Stefaniak, piwolog.pl
Jak przygotować do degustacji piwo, a jak siebie samego? Czy każdy może zostać sensorykiem?
Jak rozwijać swoją pasję i cieszyć się każdym łykiem znakomitego trunku?
15.00 Wielkopolski Oddział Terenowy PSPD – zasady, jakimi się rządzą konkursy piw domowych wg PSPD. Przemek Odrobny, prezes WOT PSPD
16.00 Degustuj jak sędzia. Tomasz Kopyra, blog.kopyra.com
17.00 Pokazy Cervesario. Przedstawiciele Kompanii Piwowarskiej
Degustacja piwa a zmysły, właściwości sensoryczne piwa, techniki degustacji, quiz zapachowy, konkurs „Jakie to piwo?”
18.00 Ogłoszenie wyników VI Poznańskiego Konkursu Piw Domowych. Wojciech Szała, organizator konkursu.
18.15 Sztuka parowania piwa z jedzeniem. Michał Kopik, piwnygaraz.pl
19.15 – 20.00 ABC polskich browarów – rozmowy z przedstawicielami polskich browarów.
NIEDZIELA, 16.11
10.00 Otwarcie Targów.
12.00 Kurs sensoryczny, cz. II. (informacje na facebook’u)
14.00 Rozmowa z przedstawicielem Browaru Fortuna.
16.00 Sesja folkowa.