Konkurs Bocuse d’Or nazywany jest kulinarnymi Oscarami. Wybierani są najlepsi kucharze świata. Finał odbędzie się w przyszłym roku w Lyonie. Aby się tam znaleźć trzeba przejść długa drogę eliminacji krajowych i kontynentalnych.
W czwartek w Tallinie rozpoczęły się eliminacje europejskie. Polska reprezentowana jest przez poznańskiego szefa kuchni Jakuba Kasprzaka, którego wspiera Patryk Paczkowski.Kasprzak jest laureatem szeregu ogólnopolskich konkursów. Doświadczenie zdobywał m.in. w Instytucie Paula Bocuse i takich państwach jak m.in. Grecja, USA, Norwegia i Kanada.
W ramach rywalizacji, kucharze musieli przygotować dwa dania – suma i przepiórkę. Każdy musiał wykonać również dwa sosy, wykorzystać co najmniej trzy dodatki, jednocześnie wplatając do potraw składnik, który wiąże się z tradycją kulinarną państw, które reprezentują.
Wyniki zostaną ogłoszone dzisiaj o godzinie 17:00.
Konkurs Bocuse d’Or organizowany jest co dwa lata od 1987 roku. Bocuse d’Or to „złoty Bocuse” – jest to odniesienie do złotej statuetki wręczanej zwycięzcy, przedstawiającej szefa kuchni. Zdobywcy drugiego i trzeciego miejsca otrzymają statuetkę srebrną i brązową.