Stal nierdzewna zawsze będzie lepszym materiałem do wykonywania patelni, niż teflon, czy aluminium. Warto więc, by klient był świadomy, które produkty są lepsze, a które gorsze. Warto także wiedzieć, że patelnie wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej to w dużej mierze produkty najwyższej klasy. Patelnia stalowa wyposażona może być w wiele różnych typów warstw ochronnych i nieprzywierających. Oto lista najczęstszych materiałów ich wykonania.
- Teflon,
- Ceramika,
- Kamień (zarówno granit, jak i marmur),
- Tytan.
Jakie dania najlepiej nadają się do przygotowywania na stalowej patelni?
Patelnie stalowe z różnymi powłokami inaczej podgrzewają dane typy potraw. Na powłokach teflonowych najlepiej smażyć mięsa, które wymagają bardzo wysokiej temperatury, a jednocześnie krótkiej obróbki termicznej. Będą to więc:- kotlety z wołowiny,
- polędwica wołowa,
- steki,
- sznycle cielęce,
- kotlety schabowe,
- kotlety mielone.
- wieprzowina,
- słonina,
- bekon,
- boczek,
- baleron,
- golonka,
- żeberka,
- czy baranina.