Jakie danie wyjdzie najlepiej na stalowej patelni?

Największą gwarancją smacznego jedzenia jest materiał, z którego wykonana została patelnia. Jeżeli smażymy w naczyniu z wysokiej jakości stali nierdzewnej, to możemy być pewni dobrego smaku. Warto jednak wiedzieć, że powłoki nieprzywierające w które wyposażone są stalowe patelnie wykonywane są z wielu różnych materiałów. Począwszy od powszechnego w użyciu teflonu, po najwyższej klasy tytan. Różne typy potraw inaczej smakują, jeśli przygotuje się je na danej powłoce nieprzywierającej. Jaka więc warstwa ochronna patelni stalowej pasuje do jakiej potrawy? Po odpowiedź na to pytanie zapraszamy do poniższego artykułu.

Stal nierdzewna zawsze będzie lepszym materiałem do wykonywania patelni, niż teflon, czy aluminium. Warto więc, by klient był świadomy, które produkty są lepsze, a które gorsze. Warto także wiedzieć, że patelnie wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej to w dużej mierze produkty najwyższej klasy. Patelnia stalowa wyposażona może być w wiele różnych typów warstw ochronnych i nieprzywierających. Oto lista najczęstszych materiałów ich wykonania.
  • Teflon,
  • Ceramika,
  • Kamień (zarówno granit, jak i marmur),
  • Tytan.

Jakie dania najlepiej nadają się do przygotowywania na stalowej patelni?

Patelnie stalowe z różnymi powłokami inaczej podgrzewają dane typy potraw. Na powłokach teflonowych najlepiej smażyć mięsa, które wymagają bardzo wysokiej temperatury, a jednocześnie krótkiej obróbki termicznej. Będą to więc:
  • kotlety z wołowiny,
  • polędwica wołowa,
  • steki,
  • sznycle cielęce,
  • kotlety schabowe,
  • kotlety mielone.
Powłoki ceramiczne idealnie nadają się do długiego podgrzewania na małym ogniu, pod pokrywą. Dobrze wychodzą na nich duszone mięsa czy gulasz. Na powłokach kamiennych (zarówno tych granitowych, jak i marmurowych), a także na ich jeszcze twardszych, tytanowych odpowiednikach – nie trzeba stosować tłuszczu podczas smażenia. Idealnie rozprowadzają one także ciepło, a co za tym idzie wytapiają tłuszcz z danej potrawy. Dobrze więc smażyć na nich mięso tłuste, takie, jak:
  • wieprzowina,
  • słonina,
  • bekon,
  • boczek,
  • baleron,
  • golonka,
  • żeberka,
  • czy baranina.
Jeśli dobrze dobierzemy powłokę nieprzywierającą do danej potrawy, to efekt przejść może nasze najśmielsze oczekiwania. Będzie nim wyjątkowo smaczny i pożywny, a także bogaty w wartości odżywcze obiad.

Podsumowanie

Na rynku AGD do czynienia mamy z najróżniejszymi materiałami, z których wykonane są powłoki stalowych patelni. Każda z nich w odmienny sposób reaguje na dany typ poddawanego termicznej obróbce jedzenia. Warto więc być tego świadomym i dostosować swój zakup do własnych preferencji żywieniowych. Żeby być pewnym najwyższej jakości swojej patelni – należy wybrać ją z asortymentu znanego i docenionego sklepu internetowego, jak na przykład Prymus AGD.