Ocenie podlegać będą przepisy oraz zdjęcia gotowych potraw. W konkursie mogą uczestniczyć wszyscy pełnoletni mieszkańcy powiatu poznańskiego, miasta Poznania i Wielkopolski, a także restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne obiekty gastronomiczne. Oceniane i punktowane będą wyjątkowość i niepowtarzalność przepisów, nawiązania do tradycji i historii – w tym rodzinnej, regionalność i okazjonalność.
Zgłoszenia konkursowe należy przesłać e-mailem najpóźniej 10 listopada 2022 r. Na zwycięzców czekają ufundowane przez Instytut Skrzynki nagrody finansowe o wartości 200, 300 i 500 zł, vouchery do muzeum w Szreniawie oraz upominki od powiatu poznańskiego. Więcej informacji na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl/konkurs-niepospolite-kompozycje-kulinarne-tradycja-i-wspolczesnosc-edycja-potrawy-z-gesiny