Miejsce na każdą porę nie tylko roku – nowy szef kuchni centrum kulturalno – biznesowego Młyńska12 o wyjątkowym klimacie, rekomendacji Michelin i jesiennym menu

Młyńska12 to niezwykłe miejsce na kulinarnej mapie Poznania, łączy w sobie kilka restauracji, w tym jedną w wyróżnieniem Michelin – The Time, a także wine bar, koktajl bar na dachu i sale konferencyjne. O jesiennej karcie menu oraz o rekomendacji recenzentów Przewodnika Michelin rozmawialiśmy w programie “Hej Poznań” z nowym szefem kuchni restauracji, Dawidem Łagowskim.

Młyńska12 to połączenie tradycji z nowoczesnością, odrestaurowana kamienica, która zachowała swój historyczny charakter, tworząc wyjątkową atmosferę. Jednak to, co wyróżnia Młyńska12, to nie tylko wystrój, ale przede wszystkim kuchnia. Dawid Łagowski w programie „Hej Poznań” podkreślił, że jest to miejsce kompletne, ponieważ rano można zjeść śniadanie w Cafe Młyńska, później przyjść na obiad do The Time, a wieczorem spotkać się ze znajomymi w barze Wino na Kieliszki.

W czerwcu Przewodnik Michelin po raz pierwszy wyróżnił restauracje w Poznaniu, a wśród nich znalazła się restauracja The Time. Joanna Sobocińska-Korczak zapytała gościa programu, jak wyglądał ten proces i jak należy wykorzystać wyróżnienie.

„Kuchni nie zbudujemy w tydzień, to musi być proces długi i skomplikowany. To wyróżnienie jest zacne i jedno z największych. Teraz przed nami już tylko gwiazdki, więc jest o co walczyć” – zaznacza szef kuchni.

Tydzień temu Dawid Łagowski został nowym szefem kuchni wszystkich restauracji Młyńska12.

Jego kuchnia to przede wszystkim tradycyjne polskie dania w nowym wydaniu. Podstawą są świeże i lokalne produkty, które sprawiają że smak potraw jest wyjątkowy. Gość programu dodaje, że największym komplementem jaki może usłyszeć jest to, ze dania smakują „jak u mamy”.

Dawid Łagowski, w programie „Hej Poznań”, opowiedział również jak na co dzień wygląda praca w profesjonalnej kuchni.

„W gastronomii każdy dzień jest inny. Nie ma schematów, nie działamy jak w tabelkach. Codziennie jest walka z czymś innymi i spotykamy się z nowymi wyzwaniami i emocjami” – tłumaczy szef kuchni.

Kluczowe są organizacja i dyscyplina. Kucharze muszą być zgrani, komunikować się efektywnie i działać harmonijnie jako zespół. Każdy ma swoje zadania i obowiązki, które muszą być wykonane w określonym czasie i na określonym poziomie jakości. Jednak aby gość był zadowolony, współpracować musi ze sobą cały zespół, od osób zmywających naczynia, kierownika sali po kelnerów i kucharzy.

Jeżeli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o restauracji, obejrzyjcie cały wywiad, a chcąc spróbować dania z nowej jesiennej karty menu Cafe Młyńska czy The Time odwiedźcie Młyńska12.