Pochłaniacz opracowany został przez zespół pod kierownictwem prof. dr hab. Zenona Foltynowicza, prof. zw. UEP z Wydziału Towaroznawstwa. Prace nad nim trwały 5 lat.
Tlen jest co prawda niezbędny do życia, ale szkodzi wielu produktom. Wynalazek uczonych UEP wydłuża termin ważności produktów pochłaniając tlen. Rewolucyjność polega na tym, że pochłaniacz może stanowić część opakowania, a nie jest dodawany bezpośrednio do żywności jak przeciwutleniacze. Kolejną zaletą jest to, że w odróżnieniu od większości rozwiązań dostępnych na rynku taki pochłaniacz nie potrzebuje wody, by zacząć działać. Jest to istotne w przypadku suchych produktów żywnościowych.
Pochłaniacz został stworzony na Wydziale Towaroznawstwa UEP. Opracowana technologia polega na zastosowaniu rozwiązania z zakresu nanotechnologii, mianowicie innowacyjnego pochłaniacza tlenu opartego na nanożelazie.