Pierwsze kontrole odbywały się w dni wolne, między 16 a 30 czerwca. Sprawdzono łącznie 17 miejsc przygotowywania i sprzedaży produktów spożywczych w miejscowościach wypoczynkowych, w pobliżu jezior, ogródków działkowych oraz na targowiskach.
W trzech z czterech skontrolowanych restauracji stwierdzono nieprawidłowości, które skutkowały nałożeniem trzech mandatów na kwotę 900 złotych.
Sprawdzono także osiem punktów małej gastronomii oraz pięć punktów sprzedaży lodów i wędlin. Wśród najczęściej pojawiających się nieprawidłowości wymieniono brudny sprzęt, brak segregacji w urządzeniach chłodniczych, a także brak wdrożenia zasad dotyczących dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych.
Podczas kontroli zwracano uwagę m.in. na terminy przydatności do spożycia poszczególnych artykułów, zaopatrzenie w wodę pitną, czystość sprzętu, w tym także naczyń stołowych, czystość pomieszczeń, warunki przechowywania żywności, higienę sprzedaży i higienę osobistą pracowników.
Kontrole będą przeprowadzane przez sanepid sukcesywnie do 15 września.