Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku co roku w okresie letnim przyciąga nie tylko poznaniaków, ale także turystów. Niektórzy przyjeżdżają do Poznania specjalnie na to wydarzenie. Dlaczego? Bo to okazja do poznania smaków różnych regionów świata w jednym miejscu, a także wzięcia udziału w szeregu wydarzeń dodatkowych.
Sztandarowym punktem Festiwalu jest tradycyjny jarmark odbywający się na Starym Rynku, gdzie można nie tylko kupić, ale i spróbować regionalnych wyrobów m.in. z różnych miejsc w Polsce, w tym z Podlasia czy Dolnego Śląska, a także z państw odległych od Poznania takich jak Sri Lanka, Turcja, Armenia czy Litwa. Nie zabraknie wędlin, serów, przetworów, miodu, herbat, przypraw, nalewek czy innych alkoholi.
Jarmark nie jest jednak jedyną atrakcją Festiwalu. Jak co roku będzie można wziąć udział w licznych degustacjach, a także warsztatach kulinarnych prowadzonych przez mistrzów kuchni. Będą również konkursy kulinarne dla zawodowców i amatorów, a także wykłady i laboratoria smaku.
W tym roku tematem konkursu dla restauratorów będą chłodniki w różnym wydaniu. Inspiracją była… pogoda i coraz cieplejsze lata, które sprawiają, że coraz więcej restauracji decyduje się na wpisanie tego dania do swojego menu. Ogłoszenie wyników nastąpi w piątek na Starym Rynku. Tuż przed nią, chłodników będzie mógł spróbować każdy, kto pojawi się pod sceną.
Po latach, do programu festiwalu wraca również festiwalowa scena Dobrego Smaku. Tegorocznym tematem przewodnim będą Bałkany, w nawiązaniu do Szczytu Bałkanów Zachodnich, który odbywał się w lipcu w Poznaniu.
Na scenie zaprezentują się zespoły z Kosowa, Albanii, Serbii oraz Polski.
Szczegółowy program XIII Festiwalu Dobrego Smaku dostępny jest online.