Nagrody dla Naszego Kulinarnego Dziedzictwa

14 sierpnia tego roku na Starym Rynku Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu we współpracy z Wielkopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego organizuje finał wojewódzki XIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Konkurs przeprowadzony zostanie w dwóch kategoriach: na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepszą potrawę. W kategorii na najlepszy regionalny produkt żywnościowy współzawodniczyć będą Koła Gospodyń Wiejskich, małe firmy przetwórstwa spożywczego z obszarów województwa oraz osoby indywidualne. Ta część konkursu odbędzie się w godzinach 11.00 – 14.00 na terenie Muzeum Archeologicznego przy ul. Wodnej. Oceny produktów dokona kapituła powołana przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie. Laureaci etapu wojewódzkiego wezmą udział w finale krajowym konkursu, który odbędzie się podczas targów Smaki Regionów na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
 
Do konkursu w kategorii na najlepszą potrawę zakwalifikowanych zostało 5 ekip wyłonionych spośród członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski. Ta część konkursu odbędzie się na scenie, na Starym Rynku w godz. 12.00 – 14.30.
 
Samorząd Województwa Wielkopolskiego przykłada dużą uwagę do popularyzacji żywności wysokiej jakości pochodzącej z naszego regionu. Na terenie Wielkopolski przeprowadza się rocznie ponad 30 imprez w ramach cyklu „Smaki Regionów”, promujących lokalną żywność wśród konsumentów. Mamy się czym pochwalić także pod względem ilości produktów zarejestrowanych na Liście Produktów Regionalnych i Tradycyjnych MRiRW – z Wielkopolski pochodzi ich 89, co daje nam pod tym względem piąte miejsce w kraju.
 
Ważną rolę odgrywa również Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, która jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Prowadzi ona działania mające na celu rozwój turystyki kulinarnej poprzez wspieranie lokalnej produkcji żywności wysokiej jakości. Działania te obejmują przedsiębiorstwa związane z sektorem żywności, tj. gospodarstwa rolne i rybackie, sklepy farmerskie, gospodarstwa agroturystyczne, zajazdy i restauracje serwujące dania regionalne. Zainteresowanie członkostwem w Sieci cieszy się rosnącą popularnością, o czym świadczy choćby wzrastająca liczba miejsc oznaczonych charakterystyczną niebieską tabliczką.  
 
Ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie nagród laureatom nastąpi o godz. 15.00 na scenie przy ul. Woźnej. Nagrody wręczy Krzysztof Grabowski, członek zarządu Województwa Wielkopolskiego.