Inspekcja sanitarna sprawdziła sprzedawane na targowiskach grzyby

Sezon na grzyby w pełni. Pojawia się ich coraz więcej nie tylko w lasach, ale i w sklepach i na targowiskach. Inspekcja Sanitarna sprawdziła miejsca sprzedaży grzybów na terenie Poznania i powiatu poznańskiego. Wykazano kilka nieprawidłowości.

Kontrole przeprowadzane były w dniach 20-22 września na 18 straganach, na których można kupić grzyby świeże i suszone.  Wśród tych pierwszych znalazły się m.in. borowik szlachetny, maślak, rydz, podgrzybek brunatny, czubajka kania czy pieprznik jadalny.

Wśród nieprawidłowości, jakie ujawniono, znalazły się m.in. sprzedaż grzybów świeżych w postaci krajanki luzem, nieprawidłowe warunki sprzedaży np. bezpośrednio przy jezdni, poza wyznaczonym targowiskiem i podpisane atesty in blanco z nieczytelną pieczątką klasyfikatora grzybów.

Produkty bez atestów i sprzedawane w postaci krajanki wycofano ze sprzedaży oraz zakazano sprzedaży grzybów poza miejscem do tego wyznaczonym.