Budowanie pieca i wypiekanie chleba na Szelągu

Mąka, woda, drożdże, sól to podstawowe składniki do upieczenia chrupiącego chleba, a piątek i sobota będą wypełnione zapachem chleba w Ogrodzie Szeląg.

W ostatnim czasie Polacy pokochali wypiekać domowe chleby, ze względu na zdrowie i smak. Dla tych, którzy własnego chleba nigdy nie piekli lub chcą udoskonalić swój przepis, Ogród Szeląg przygotował ciekawe warsztaty.

Najpierw jednak należy dopracować zeszłoroczny piec, żeby móc w nim znowu wypiekać. W piątek o 15:00 rozpocznie się praca z gliną, aby dopracować piec. Do tej pracy potrzebni są starsi i młodsi, następnie po naprawieniu pieca nastąpi wypalanie i dekoracja.

Sobota i godzina 13:00 to wyrabianie ciasta na podpłomyki, chleby, a następnie gwóźdź programu, czyli wypiekanie tych niesamowitości w naprawionym piecu.

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny, a warsztaty dofinansowane są ze środków miasta Poznania w ramach projektu „Centrum Inicjatyw Lokalnych Ogród Szeląg”.