Święta Bożego Narodzenia to najbardziej wyczekiwany czas w roku. Już niedługo nasze domy wypełnią zapachy tradycyjnych potraw. Choć wydaje się to nieprawdopodobne, każdego roku, aż 3 mln ton zmarnowanej żywności pochodzi z naszych domów i niestety Święta to także czas, kiedy marnujemy najwięcej*. Na szczęście istnieją trzy proste kroki, by tę sytuację zmienić.
Dziel się!
Dwanaście potraw, bez których nie wyobrażamy sobie Wigilii. To bożonarodzeniowe must have w polskich domach. Po sutej kolacji nie ma lepszego prezentu dla bliskiej osoby niż pyszny posiłek „na wynos”. Po zakończeniu świątecznej uczty przygotujmy paczki – niespodzianki w stylu Too Good To Go. Spakujmy wszystkie nadwyżkowe pyszności. W zamian zyskamy uśmiech obdarowanego oraz poczucie, że nie zmarnujemy jedzenia, w które włożyliśmy tyle serca. Jeżeli twoja lodówka wciąż się nie domyka, skorzystaj z lokalnych lodówek foodsharingowych. Uczyńmy te święta magicznymi także dla tych, którzy zwłaszcza w tym czasie szczególnie potrzebują wsparcia.
W tym okresie naszą najlepszą przyjaciółką będzie zamrażarka. To maszyna zatrzymująca czas, gdzie z powodzeniem możesz przechowywać żywność nawet przez 5 miesięcy. To idealny sposób, by zachować świąteczną atmosferę na dłużej. Zamrożony pasztet będzie wybornie smakować również w trakcie Wielkanocy.
Zostań DJ-em i zremiksuj poświąteczne kawałki uzyskując nowe smaki. Resztki wędlin świetnie sprawdzą się jako farsz tarty, zeschnięte ciasto, po zblendowaniu, niech stanie się spodem do nowego wypieku, a sałatka jarzynowa po zmiksowaniu zadebiutuje jako pasta na kanapki. Pomysłów na przerobienie pozostałości jest wiele, wystarczy puścić wodze fantazji. W kuchni Pogromców Marnowania Jedzenia wszystkie chwyty są dozwolone.