Trwa Festiwal Tradycji Świątecznych Reniferiada. Co czeka na poznaniaków drugiego dnia?

W samo południe rozpocznie się drugi dzień Festiwalu Tradycji Świątecznych, czyli Reniferiady. Także i dzisiaj nie zabraknie szeregu atrakcji dla dzieci, pokazów kulinarnych, a także kilkudziesięciu wystawców, którzy podpowiedzą jak znaleźć idealny świąteczny prezent dla bliskich w każdym wieku.

Sobota była pierwszym dniem Reniferiady, czyli nowego wydarzenia na kulturalno-lifestylowej mapie Poznania. W ramach Festiwalu na gości czeka niemal 40 wystawców reprezentujących różne dziedziny, dzięki czemu bez problemu można znaleźć idealny prezent pod choinkę lub coś dla siebie i swojego domu.

Gdzie dzieje się akcja? W Słodowni +1 Starego Browaru, czyli w historycznym budynku dawnej prawdziwej słodowni, do której wejść można z Dziedzińca, a więc między starą a nową częścią Starego Browaru (między Atrium a Pasażem), tuż obok restauracji i stoiska z choinkami. Świąteczny klimat można poczuć już od wejścia, ponieważ do Słodowni prowadzi czerwony dywan i świąteczne ozdoby. Samo wydarzenie odbywa się w klimatycznym miejscu, które wypełnione jest kilkudziesięcioma choinkami, zapewniającymi przepiękny zapach, który w połączeniu z unoszącym się tam zapachem piernika wprowadza w bożonarodzeniowy nastrój, podkreślany przez świąteczne lampki i girlandy.

Na odwiedzających czeka niemal 40 wystawców, którzy doradzą, jak znaleźć idealny prezent dla bliskich lub… siebie i własnego domu. Już pierwszy dzień pokazał, że poznaniacy i gości lubią unikatową biżuterię, a tej nie brakuje podczas Reniferiady – zarówno delikatnej jak i tej pozwalającej się wyróżnić. Będący na miejscu wytwórcy i eksperci doradzają, w jaki sposób dobrać coś dla siebie lub w prezencie.

Podobne rady można spotkać na stoiskach z kosmetykami i zabiegami kosmetycznymi i pielęgnacyjnymi. Dostępne są ciekawe zestawy prezentowe i vouchery, które pomogą w podarowaniu drugiej osobie chwili relaksu.

Uwagę przyciągają również stoiska z herbatami w ciekawych opakowaniach i miodami (także pitnymi), które przydadzą się zwłaszcza w zimowe wieczory. Chcący zadbać o zdrowie bliskich i własne z chęcią zaglądają na stoiska ze zdrowymi przekąskami, zakwasami, kiszonkami, przetworami czy koktajlami odżywczymi. Także i dziś nie zabraknie także pierników, które pięknie zapakowane można podarować w prezencie oraz czegoś dla fanów wyrobów z browaru rzemieślniczego.

Na Reniferiadzie nie brakuje również rękodzieła. Dostępne są ozdoby nie tylko świąteczne do domu czy biura, w tym ceramiki, grafiki, obrazy, świece czy też grafiki na drewnie. Można również zaopatrzyć się w unikatowe kartki okolicznościowe i nietypowe papiery do pakowania prezentów.

Drugiego dnia Festiwalu będzie także wiele atrakcji w Kreatywnej Strefie Dziecka. W sobotę dzieci w wieku 4-12 lat mogły brać udział w warsztatach m.in. tworząc własne ozdoby świąteczne i popracować z masą porcelanową, która idealnie nadaje się do stworzenia ozdób, ponieważ pięknie przepuszcza światło słoneczne. Nie zabrakło też masy solnej i własnoręcznie przygotowywanych ciekawych kartek świątecznych.

Dostępne są różne gry i zabawy, a także animacje. W kąciku telewizyjno-muzycznym dzieci mogą obejrzeć świąteczne i edukacyjne bajki i filmy na wygodnych pufach. Wszystkie atrakcje dostępne będą także dzisiaj.

Co istotne, strefa dostępna jest również dla dzieci z niepełnosprawnościami. Na dodatek rodzice mogą zostawiać swoje pociechy pod okiem opiekunów, a sami wybrać się spokojnie na zakupy.

Na odwiedzających Reniferiadę czeka również gorąca czekolada i grzane wino, ale to nie jedyne doświadczenia dla kubków smakowych.

Podczas Reniferiady odbywają się pokazy kulinarne prowadzone na żywo. W sobotę Katarzyna Bosacka wraz z Jakubem Reszką dzielili się swoją wiedzą z uczestnikami. Ekspertka żywieniowa wraz z dobrze znanym nie tylko w Poznaniu szefem kuchni pokazują, w jaki sposób przygotować smaczne, zdrowe i tanie dania świąteczne z myślą o środowisku i w duchu niemarnowania żywności.

W sobotę można było dowiedzieć się jak przygotować śledzia na tatarze z buraka, zupę rybna z ryby po grecku, pstrąga w maku z chipsami z obierek warzywnych, a także ciasteczka migdałowe z białek.

Co będzie można zobaczyć i spróbować w niedzielę? Szef kuchni wyjaśni, dlaczego nie należy wyrzucać skórek od cytryny. Okazuje się, że można przygotować ciekawe danie, jakim jest mus z ryby wędzonej w mrożonych łódkach z cytryny, które zadziwią i zachwycą podniebienia domowników i gości nie tylko w okresie świątecznym. O 14:00 podpowie jak przygotować tartę z sałatką jarzynową na spodzie z czerstwego chleba. Z kolei o 16:00 będzie można dowiedzieć się, jak przygotować sernik marchewkowy z cynamonem.

Jakub Reszka dostępny jest przez cały czas trwania Reniferiady. To okazja, by skonsultować kwestie kulinarne, zdrowego żywienia czy tez zakupić książkę ekspertki. W sobotę nie brakowało także osób, które zdobyły wspólne zdjęcie i autograf kucharza.

Przez cały czas trwania wydarzenia można również wysłać list do Świętego Mikołaja, który na pewno dotrze do niego jeszcze przed Świętami – wszystkie wrzucone do specjalnej skrzynki zostaną dostarczone do Laponii 16 grudnia.

Reniferiada w niedzielę odbywać się będzie w godzinach 12:00 – 18:00. Wstęp jest bezpłatny. Lokalizacja w budynku zapewnia komfort podczas zakupów i zabawy bez względu na warunki pogodowe na zewnątrz.