Kulinarne odkrycia Dawida Łagowskiego: Nowy szef kuchni ożywia tradycję w Młyńska12!

Kompleks Młyńska12, znany m.in. z luksusowej restauracji The Time i urokliwej kawiarni Cafe Młyńska, niedawno poinformował o nowym szefie kuchni, dobrze znanym poznaniakom. Dawid Łagowski, doświadczony kucharz z 30-letnim stażem w branży, stanął na czele obu miejsc, przedstawiając swoją nową jesienną kartę. Czym kieruje się tworząc menu? Jakim jest szefem? Jak buduje relacje z gośćmi?

Dawid Łagowski w swojej kuchni ceni proste, sprawdzone połączenia. Jego wybory kulinarne to odzwierciedlenie miłości do klasycznych polskich potraw, gdzie nacisk kładziony jest na balans smaku. Jak dodaje, istotne jest nie tylko samo jedzenie.

“Przede wszystkim jestem Gospodarzem w mojej restauracji. Poza nadrzędną jakością, jaką jest pyszna kuchnia, niesamowicie ważna jest dla mnie atmosfera,” mówi Łagowski

Jego nierozerwalne związki z regionalnymi i sezonowymi produktami odzwierciedlają jego filozofię kuchenną.

“Nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej. Kalendarz produktowy jest dla mnie bardzo ważny. Zawsze, komponując nowe menu, bazuję na regionalnych i sezonowych produktach,” podkreśla

Łagowski jest osobą, która ceni sobie relacje z gośćmi. “Znam swoich gości i goście znają mnie. W restauracji The Time już zacząłem wdrażać tę zasadę. Ogromnie cenię sobie taki poziom relacji,” mówi Dawid Łagowski. Jego największa satysfakcja? Komplementy od klientów oraz dobra atmosfera w zespole.

Szef kuchni przyznaje, że śledzi globalne trendy kulinarne, ale uważa, że polska kuchnia ma jeszcze do nadrobienia. Co sądzi o głośnym w ostatnich miesiącach temacie jadalnych owadów na talerzach Polaków?

Jako ciekawostka – tak, ale myślę, że pozostaną raczej na obrzeżach naszej kuchni” śmieje się kucharz

The Time wyróżnia się na tle innych restauracji w Poznaniu przede wszystkim klasycznymi polskimi smakami i niepowtarzalną atmosferą. Jako jedna z nielicznych posiada też specjalny piec Mibrasa opalany węglem drzewnym. To on nadaje wyjątkowy smak stekom, rybom i warzywom.

“Warto wspomnieć o formule live cooking, którą często stosuję. Zarówno w The Time, jak i w Kuchni i Wino, mamy otwartą kuchnię idealną do warsztatów live cooking,” dodaje Dawid

Na pytanie, jakim jest szefem i co wpływa na dobrą relację z zespołem, Dawid Łagowski odpowiada z uśmiechem: “To pytanie do mojego zespołu… Ale konsekwencja to chyba słowo klucz, zarówno w smakach, jak i w relacjach z ludźmi.

Dodaje, że staram się być kolegą, na którym można polegać i który dotrzymuje słowa. Jak zauważa, kuchnia jest dla zespołu swego rodzaju drugim domem, w którym spędzają dużo czasu, dlatego odpowiednia atmosfera jest ważna.

Jedno jest pewne: z Dawidem Łagowskim na pokładzie, goście kompleksu Młyńska12 mogą spodziewać się niezapomnianych kulinarnych przeżyć.